Składniki:

Kalafior i brokuł (świeży lub mrożony)

450 gramów

Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr

1 opakowanie

Śmietana 18%

100 mililitrów

Ser żółty

120 gramów

Ser z niebieską pleśnią

80 gramów

Ser camembert

0.5 sztuki

Natka pietruszki

0.5 pęczka

easy

łatwe

15 min.

4 os.

Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie 'trzy sery'

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże warzywa podziel na drobniejsze różyczki i gotuj w wodzie aż zmiękną. Warzywa mrożone gotuj od razu po otwarciu opakowania przez 1 minutę.

Krok 2

Wymieszaj Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr razem ze śmietanką.

Krok 3

Wsyp do sosu starty ser żółty i pocięte na drobniejsze kawałki pozostałe sery.

Krok 4

Teraz wrzuć do sosu odcedzone warzywa. Całość starannie zamieszaj i gotuj około 2 minut. Podawaj oprószone świeżo siekaną natką pietruszki. Aby aromat dania był intensywniejszy, możesz opcjonalnie dodać również ser parmezan.

Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie „trzy sery”

Delikatne różyczki brokułów i kalafiora zatopione w aksamitnym sosie serowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten kremowy duet warzywny zyskuje wyjątkowy charakter dzięki połączeniu trzech rodzajów sera, które tworzą harmonijną kompozycję smaków – od łagodnego poprzez kremowy, aż po wyrazisty, lekko słony akcent.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Danie idealne dla miłośników warzyw, którzy cenią sobie kremowe, sycące potrawy. Sprawdzi się zarówno jako propozycja dla wegetarian szukających pełnowartościowego posiłku, jak i dla rodzin z dziećmi – maluchy z pewnością docenią łagodny, serowy smak, który zachęci je do zjedzenia zdrowych warzyw.

Na jaką okazję?

To doskonały wybór na szybki obiad w ciągu tygodnia, gdy brakuje czasu na skomplikowane dania. Równie dobrze sprawdzi się jako elegancki dodatek do niedzielnego obiadu czy kolacji z przyjaciółmi. Podane w efektownym naczyniu będzie nie tylko smaczne, ale i pięknie się prezentowało.

Czy wiesz, że?

Brokuły i kalafior to prawdziwe skarbnice witamin i minerałów. Połączenie ich z serami bogatymi w wapń i białko sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, ale i wartościowe odżywczo. Dodatek soku z cytryny podczas gotowania warzyw pomaga zachować ich soczysty, zielony kolor i świeżość.

Dla urozmaicenia

Podstawową wersję dania możesz modyfikować według upodobań. Spróbuj dodać prażone pestki słonecznika dla chrupkości, suszone pomidory dla słodko-kwaśnej nuty lub podsmażony boczek dla mięsnego akcentu. Danie świetnie komponuje się z różnymi dodatkami – od makaronu, przez kaszę, aż po pieczone ziemniaki.

Zostaw komentarz