Składniki:

Mała dynia

1 sztuka

Rosół z kury Knorr

1 sztuka

Ziemniaki

4 sztuki

Śmietana do zup

4 łyżki

Gałka muszkatołowa

1 szczypta

Sól

1 szczypta

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

Woda

1 litr

easy

łatwe

45 min.

6 os.

Kremowa zupa z dyni

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię przekrój ostrożnie na połowę, wydrąż łyżką nasiona i włókniste wnętrze.

Krok 2

Miąższ wydłub łyżeczką do formowania kulek z melona (niezbędne będzie łącznie 500 gram kulek z dyni).

Krok 3

Obierz ziemniaki i również uformuj z nich kuleczki.

Krok 4

Doprowadź 1 litr wody do wrzenia. Dodaj kostkę rosołową Knorr, zamieszaj i gotuj przez minutę - aż do momentu, kiedy kostka rozpuści się całkowicie.

Krok 5

Wrzuć warzywa i gotuj aż będą miękkie (około 15 minut).

Krok 6

Odłóż parę kulek z dyni na dekorację, pozostałą zupę zblenduj.

Kremowa zupa z dyni – jesienny przysmak

Kremowa zupa z dyni to doskonała propozycja na chłodne, jesienne dni. Aksamitna konsystencja i bogaty smak sprawiają, że to danie rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę. Przygotowanie tej zupy to prawdziwa przyjemność – wystarczy ostrożnie wydrążyć miąższ z dyni za pomocą łyżeczki do melona, formując apetyczne kuleczki, które posłużą później jako efektowna dekoracja.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Zupa dyniowa to propozycja dla całej rodziny. Jej delikatny, lekko słodkawy smak przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jest też świetną opcją dla osób na diecie, ponieważ dynia jest niskokaloryczna, a jednocześnie sycąca i bogata w witaminy.

Na jaką okazję?

Ta zupa sprawdzi się jako pierwsze danie obiadowe, ale może być również samodzielnym posiłkiem. Jest idealna na rodzinny obiad w weekend lub jako rozgrzewająca kolacja po powrocie z pracy czy szkoły. Podana w eleganckich miseczkach będzie też doskonałym rozpoczęciem uroczystego obiadu.

Czy wiesz, że?

Pestki wydrążone z dyni nie muszą się zmarnować! Po dokładnym osuszeniu możesz je uprażyć i podać jako zdrową przekąskę lub dodatek do wypieków. Są bogate w cynk i magnez, więc stanowią wartościowy składnik diety.

Dla urozmaicenia

Zupę możesz przygotować na różnych bulionach – warzywnym z włoszczyzny lub mięsnym, np. drobiowym. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Możesz też eksperymentować z dodatkami – oprócz kuleczek dyniowych świetnie sprawdzi się groszek ptysiowy lub prażone pestki dyni. Całość oprósz posiekaną natką pietruszki.

Zostaw komentarz