Składniki:

Włoszczyzna bez pora

1 pęczek

Francuska zupa cebulowa Knorr

1 opakowanie

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

1 łyżka

Curry

2 łyżki

Ciecierzyca

1 puszka

Pasta tahini

50 gramów

Ząbek czosnku

1 sztuka

Pieczywo chrupkie, kromki

4 sztuki

Kiełki do dekoracji

2 garść

Orzechy włoskie do dekoracji

1 garść

Oliwa z oliwek

0.5 szklanki

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Kremowa zupa warzywna z curry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę opłucz, posiekaj, zalej 1,2l ciepłej wody i gotuj na małym ogniu ok 20 minut.

Krok 2

Kiedy włoszczyzna całkowicie zmięknie wsyp zupę cebulową Knorr, przyprawę delikat, curry i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Potem zblenduj zupę na gładki krem.

Krok 3

Ciecierzycę z połową płynu przełóż do naczynia blendera. Wsyp czosnek i pastę tahini. Zblenduj na jednolite puree dolewając stopniowo oliwę.

Krok 4

Natrzyj humusem chrupkie pieczywo i przystrój kiełkami oraz orzechami. Zupę serwuj w miseczce również ozdobioną kiełkami. Możesz zupę oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Kremowa zupa warzywna z curry z grzanką z hummusem

Rozgrzewająca, orientalna kremowa zupa warzywna z curry to prawdziwa uczta dla zmysłów. Delikatna włoszczyzna gotowana powoli uwalnia swój aromat, a dodatek curry nadaje całości egzotycznego charakteru. Po zmiksowaniu na aksamitny krem, zupa nabiera wyjątkowej konsystencji, która otula podniebienie ciepłem i bogactwem smaków.

Prawdziwym dopełnieniem tej kompozycji jest chrupkie pieczywo z domowym hummusem z ciecierzycy i pasty tahini. Kremowa konsystencja hummusu w połączeniu z chrupiącą grzanką tworzy idealny kontrast tekstur. Całość udekorowana kiełkami i orzechami nie tylko wygląda apetycznie, ale również dostarcza dodatkowych wartości odżywczych.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Dla kogo?

Ta aromatyczna zupa to doskonała propozycja dla miłośników kuchni roślinnej. Bez mięsnego wywaru, a pełna smaku i aromatu, zadowoli nawet najbardziej wymagających wegetarian i wegan. Bogactwo warzyw i dodatek ciecierzycy sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, ale również pożywne i zdrowe.

Na jaką okazję?

Orientalna zupa z grzankami i hummusem sprawdzi się idealnie podczas nieformalnych spotkań z przyjaciółmi. Podana w eleganckich miseczkach z dekoracją z kiełków wprowadzi restauracyjny klimat do domowego obiadu. To również świetna propozycja na chłodniejsze wieczory, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i sycącego.

Czy wiesz, że?

Hummus, który serwujemy z zupą, to tradycyjna potrawa kuchni Bliskiego Wschodu. Jego podstawą jest ciecierzyca i pasta tahini wytwarzana z sezamu. Ten kremowy dodatek nie tylko świetnie komponuje się z zupą, ale stanowi również cenne źródło białka roślinnego.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z dekoracją grzanki! Możesz użyć różnych rodzajów kiełków – lucerny, fasoli mung czy rzodkiewki. Każdy z nich wniesie inny akcent smakowy i teksturę. Orzechy włoskie, nerkowce czy pestki dyni dodadzą chrupkości i wzbogacą profil smakowy całego dania.

Zostaw komentarz