Składniki:

Seler

1 sztuka

Marchewka

1 sztuka

Ziele angielskie

4 sztuki

Liść laurowy

1 sztuka

Gałka muszkatołowa

1 łyżeczka

Masło

1 łyżka

Natka pietruszki

6 sztuk

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

1 sztuka

Oliwa

1 łyżka

Sól do smaku

2 szczypty

Chilli

2 szczypty

Kurki świeże lub mrożone

25 dekagramów

Pieprz kolorowy

5 sztuk

Rosół drobiowy

1 litr

Prażona cebulka

3 łyżki

easy

łatwe

30 min.

3 os.

Kremowa kartoflanka z kurkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlewamy 1 litr uprzednio przygotowanego rosołu, wsypujemy kartofle pocięte w małą kostkę, ugotowane warzywa, liść laurowy, ziele i pieprz ziarnisty, gotujemy 15 minut. Usuwamy liść laurowy i blendujemy warzywa przy użyciu miksera. Zupę przyprawiamy gałką muszkatałową, chilli i szczyptą soli, dodajemy 1 łyżkę masła, aby zupa była bardziej kremowa i lśniąca. Zagotowujemy i zakręcamy gaz.

Krok 2

Jeżeli zupa jest zbyt gęsta można dolać nieco rosołu. Dodajemy 2 łyżki śmietany do zupy i mieszamy. W trakcie gdy zupa się gotowała przygotowujemy kurki. Mrożone kurki wsypujemy na patelnię i dusimy aż odparuje woda, wlewamy 1 łyżkę oliwy, przyprawiamy je solą i pieprzem (zamiast soli można użyć pokruszonego bulionu grzybowego), dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy lecz niezbyt długo, ponieważ kurki nie przepadają za długim duszeniem.

Krok 3

Przygotowane kurki umieszczamy na środku talerza i dolewamy zupę krem z jednej strony, aż równo rozpłynie się wokół kurek. Oprószamy prażoną cebulką.

Kremowa kartoflanka z kurkami – rozgrzewająca uczta dla podniebienia

Delikatna, aksamitna kartoflanka z kurkami to prawdziwy kulinarny skarb polskiej kuchni. Ta wyjątkowa zupa łączy w sobie kremową konsystencję ziemniaków z leśnym aromatem kurek, tworząc harmonijne połączenie smaków, które rozgrzeje każde podniebienie.

Dla kogo?

Kremowa kartoflanka z kurkami to doskonały wybór zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i osób poszukujących nowych doznań smakowych. Dzięki swojej delikatnej konsystencji i wyrazistemu smakowi zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jest też świetną propozycją dla całej rodziny – dzieci pokochają jej kremową teksturę, a dorośli docenią głębię smaku.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta wyjątkowa zupa sprawdzi się idealnie jako rozgrzewający posiłek w chłodne dni. Może być eleganckim pierwszym daniem podczas rodzinnego obiadu, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielny, sycący posiłek na codzienny wieczór. Podana w efektowny sposób, z kurkami ułożonymi na środku talerza, zachwyci gości podczas przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Kurki, zwane też lisówkami, są cenione nie tylko za swój wyjątkowy smak i aromat, ale również za właściwości zdrowotne. Zawierają naturalne związki przeciwgrzybicze i antybakteryjne. W tradycyjnej kuchni polskiej kurki od wieków były uznawane za prawdziwy leśny przysmak, który dodaje potrawom niepowtarzalnego charakteru.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić zupę dodając do niej prażone pestki dyni lub odrobinę świeżego tymianku. Dla bardziej wyrazistego smaku, przed podaniem skrop zupę kilkoma kroplami oliwy truflowej. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, zwiększ ilość chilli lub dodaj odrobinę wędzonej papryki.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF