Składniki:

Pomidory

500 gramów

Papryka czerwona

1 sztuka

Marchewka

2 sztuki

Czerwona cebula

1 sztuka

Oliwa

2 łyżki

Zioła prowansalskie

1 łyżka

Słodka śmietana 12%

5 łyżek

Bulion warzywny Knorr

1 sztuka

Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr

1 sztuka

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

Sól

2 szczypty

Pieprz

2 szczypty

Cukier

2 szczypty

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Krem z czerwonych warzyw

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa pociąć, umieścić w naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, kosteczką czosnkową i pietruszkową. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Usunąć skórkę z pomidorów i papryki.

Krok 2

Pieczone warzywa zalać rosołem i wsypać zioła. Gotować przez około 15 minut, po czym za pomocą blendera zmiksować na krem. Doprawić według smaku.

Krok 3

Krem przelewamy do miseczek a na wierzch dodajemy słodką śmietankę i przyozdabiamy świeżymi ziołami. Serwujemy z grzankami czosnkowymi.

Aksamitny Krem z Czerwonych Warzyw

Rozgrzewający krem z czerwonych warzyw to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Pieczenie warzyw w piekarniku wydobywa z nich naturalną słodycz i intensywny smak, który w połączeniu z aromatycznymi ziołami tworzy harmonijną kompozycję. Delikatna konsystencja zupy otula podniebienie, a kropla śmietanki dodaje aksamitności.

Dla kogo?

Ten krem to idealna propozycja dla miłośników warzywnych dań oraz osób poszukujących zdrowych i sycących posiłków. Sprawdzi się zarówno jako lekki obiad, jak i rozgrzewająca kolacja. Dzięki prostemu przygotowaniu i wyrazistemu smakowi zadowoli nawet najbardziej wymagających domowników.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Krem z czerwonych warzyw doskonale sprawdzi się jako elegancka przystawka na rodzinnym obiedzie czy przyjęciu. To również świetny pomysł na codzienny posiłek, który rozgrzeje w chłodne dni. Podany w efektownych miseczkach z grzankami czosnkowymi stanie się małym dziełem sztuki kulinarnej.

Czy wiesz, że?

Pieczenie warzyw przed zblendowaniem znacząco wzbogaca smak zupy. Proces ten karmelizuje naturalne cukry zawarte w warzywach, nadając kremowi głęboki, słodkawy posmak. Dodatkowo, czerwone warzywa są bogate w likopen – silny przeciwutleniacz wspierający zdrowie.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić krem dodając prażone pestki dyni lub słonecznika dla chrupkości. Ciekawą alternatywą dla śmietanki będzie łyżka jogurtu greckiego lub odrobina mleka kokosowego. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj szczyptę wędzonej papryki lub kilka kropel sosu tabasco.

Zostaw komentarz