Składniki:
Młoda bulwa selera
4 sztuki
Bulion warzywny Knorr
2 sztuki
Cukier
1 łyżeczka
Chili mielone
0.25 łyżeczki
Śmietana 18%
100 mililitrów
Sok z cytryny
1 łyżka
Pieprz
Posiekana natka pietruszki
2 łyżki
Masło
2 łyżki
Woda-wrzątek
1 litr
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść i potnij selery na kosteczkę.
Krok 2
Podgrzej w garnku masło i duś selery przez 5 minut, następnie wsyp cukier.
Krok 3
Roztop kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1 litrze wrzącej wody i wlej do selerów. Wsyp chilli i gotuj przez 15 minut.
Krok 4
Zblenduj zupę mikserem lub przeciśnij ją przez sitko.
Krok 5
Potem wlej śmietanę i przypraw całość sokiem z cytryny oraz pieprzem. Serwuj gotowy krem oprószony natką pietruszki.
Aksamitny krem selerowy – odkryj nowe oblicze tego niedocenianego warzywa
Delikatny, kremowy i zaskakująco wyrazisty – krem z selera to propozycja dla tych, którzy szukają alternatywy dla klasycznych zup. To danie, w którym niepozorny korzeń selera staje się głównym bohaterem, zachwycając swoim subtelnym smakiem.
Dla kogo?
Krem selerowy to doskonała propozycja dla osób ceniących lekkie, ale sycące zupy. Sprawdzi się zarówno jako rozgrzewający posiłek w chłodne dni, jak i jako lekka kolacja. Dzięki delikatnej konsystencji będzie odpowiedni również dla seniorów oraz osób na diecie lekkostrawnej.
Na jaką okazję?
Ta elegancka zupa świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie podczas rodzinnego obiadu czy kolacji z przyjaciółmi. Podana w małych filiżankach może stanowić wykwintny starter podczas przyjęcia. W codziennym menu będzie doskonałym, rozgrzewającym posiłkiem, który przygotujemy w zaledwie 30 minut.
Czy wiesz, że…
Korzeń selera, choć najczęściej kojarzy się jedynie jako składnik włoszczyzny, jest skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę K oraz potas i magnez. Ma również właściwości oczyszczające organizm i wspomaga trawienie. Dodatek śmietany w kremie selerowym nie tylko wzbogaca smak, ale także zwiększa przyswajalność cennych składników odżywczych.
Dla urozmaicenia
Krem selerowy możesz podać z różnymi dodatkami. Świetnie komponuje się z prażonymi pestkami dyni, grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj odrobinę startego parmezanu lub blue cheese. Możesz też wzbogacić zupę o jabłko, które doda lekkiej słodyczy i świeżości.