Składniki:
Duży brokuł
1 sztuka
Cebula
1 sztuka
Ząbki czosnku
2 sztuki
Śmietana kremówka
1 szklanka
Masło
2 łyżki
Sól
1 szczypta
Pieprz
1 szczypta
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
1 sztuka
Bulionetka warzywna Knorr
1 sztuka
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drobno siekaną cebulę i czosnek przesmażamy na maśle po czym zalewamy je 5 szklankami wody i wsypujemy kosteczkę oraz bulionetkę. Gdy wywar zacznie się gotować dodajemy różyczki brokuła. Gotujemy przez około 15 minut.
Krok 2
Po 15 minutach wlewamy kremówkę i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 3
Zupę po ugotowaniu miksujemy blenderem i przyprawiamy solą oraz pieprzem wedle smaku.
Aksamitny Krem Brokułowy – Rozgrzewająca Rozkosz w Misce
Delikatny, kremowy i pełen smaku krem brokułowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta klasyczna zupa łączy w sobie aksamitną konsystencję z bogatym smakiem warzyw, tworząc danie, które rozgrzewa i odżywia.
Dla kogo?
Krem brokułowy to doskonała propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają jego kremową konsystencję, a dorośli docenią głębię smaku. Jest to również świetna opcja dla osób dbających o linię – brokuły są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze, a Ty kontrolujesz ilość dodawanej śmietanki.
Na jaką okazję?
Ten aksamitny krem sprawdzi się jako elegancka przystawka podczas rodzinnego obiadu, ale równie dobrze posłuży jako pełnowartościowy, rozgrzewający posiłek w chłodne dni. To także doskonały sposób na wykorzystanie brokułów, gdy masz ich nadmiar w lodówce.
Czy wiesz, że?
Brokuły to prawdziwe superfoods – zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze! Dodatkowo są bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze. Gotowanie brokułów w bulionie pozwala zachować więcej składników odżywczych niż gotowanie w samej wodzie.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić krem o grzanki czosnkowe, prażone pestki dyni lub słonecznika. Świetnie sprawdzi się również z dodatkiem startego parmezanu lub gorgonzoli. Dla bardziej wyrazistego smaku, przed miksowaniem dodaj szczyptę gałki muszkatołowej lub kurkumy.