Składniki:

Nogi z kurczaka

4 sztuki

Marchew

1 sztuka

Pieczarki

8 sztuk

Średnia pietruszka

1 sztuka

Starty żółty ser

6 łyżek

Bułka tarta

2 szklanki

Zioła prowansalskie

1 łyżeczka

Mała cebula

1 sztuka

Ząbek czosnku

1 sztuka

Olej do smażenia

1 szklanka

Bulionetka drobiowa Knorr

2 sztuki

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

easy

łatwe

90 min.

4 os.

Kotlleciki drobiowo warzywne

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuszczamy bulionetki w 2 litrach wody. Wkładamy mięso do bulionu, dodajemy posiekane warzywa i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu.

Krok 2

Mięso oddzielamy od kości i mielimy razem z warzywami na grubych oczkach. Dodajemy ser, zioła oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z farszu kształtujemy coś w rodzaju krokieta i obtaczamy w bułce zmieszanej z kosteczką czosnkową.

Krok 3

Przysmażamy do złotego koloru z każdej strony. Ja serwowałam z sosem tzatziki.

Kotleciki drobiowo-warzywne – domowa uczta dla całej rodziny

Delikatne kotleciki drobiowo-warzywne to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Przygotowane z miękkiego mięsa drobiowego i aromatycznych warzyw gotowanych w bulionie, zachwycają soczystością i bogatym smakiem. Chrupiąca panierka z dodatkiem czosnku nadaje im niepowtarzalnego charakteru, a podane z orzeźwiającym sosem tzatziki stanowią kompletne danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Kotleciki drobiowo-warzywne to idealna propozycja dla rodzin z dziećmi. Delikatny smak mięsa połączony z warzywami sprawia, że nawet niejadki z chęcią po nie sięgną. To również świetna opcja dla osób dbających o zdrowe odżywianie – dzięki dużej zawartości warzyw i lekkiemu mięsu drobiowemu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Można je przygotować wcześniej i odgrzać przed podaniem, co czyni je idealnym rozwiązaniem na zabiegane dni. Świetnie komponują się z lekkimi sałatkami, ziemniakami czy ryżem.

Czy wiesz o tym?

Gotowanie mięsa i warzyw w bulionie to nie tylko sposób na uzyskanie miękkości składników, ale również na zachowanie cennych składników odżywczych. Dodatek sera do farszu nadaje kotlecikom kremowości i wzbogaca ich smak.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami ziół – świetnie sprawdzi się rozmaryn, tymianek czy bazylia. Zamiast sosu tzatziki spróbuj podać je z dipem jogurtowo-koperkowym lub łagodnym sosem pomidorowym. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do farszu odrobinę startego parmezanu lub suszone pomidory.

Zostaw komentarz