Składniki:

Mięso mielone wieprzowo-wołowe

50 dekagramów

Kajzerka czerstwa

1 sztuka

Jajko

1 sztuka

Ser żółty

10 dekagramów

Czosnek ząbki

2 sztuki

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

Olej

Sos spaghetti toscana Knorr

1 opakowanie

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czerstwą bułkę zamocz w wodzie, mleku lub bulionie, następnie odciśnij.

Krok 2

Mięso mielone przełóż do miski, wsyp jajko, odciśniętą bułkę, utarty na tarce ser żółty, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszaj dokładnie masę mięsną. Uformuj kotlety.

Krok 3

Kotlety przyrumień na rozgrzanym oleju na patelni i umieść w naczyniu żaroodpornym jeden przy drugim. Polej sosem pomidorowym.

Krok 4

Wypiekaj przez ok 40 min w temperaturze 180st.

Kotlety mielone z serem zapiekane w sosie pomidorowym

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem sera, otulone aromatycznym sosem pomidorowym to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. To danie łączy w sobie klasykę polskiej kuchni z nutą włoskiej inspiracji, tworząc kompozycję, która zachwyca smakiem i aromatem.

Dla kogo?

Te pyszne kotlety to idealna propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają ich delikatny smak, a dorośli docenią połączenie tradycyjnego mięsnego kotleta z rozpływającym się serem. To także świetna opcja dla zapracowanych osób, które cenią sobie dania, które można przygotować wcześniej i tylko podgrzać przed podaniem.

Na jaką okazję?

Kotlety zapiekane w sosie pomidorowym sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. To również doskonały pomysł na danie, które można przygotować z wyprzedzeniem na rodzinne spotkania czy weekendowe obiady, kiedy chcemy spędzić więcej czasu z bliskimi, a mniej w kuchni.

Czy wiesz o tym?

Sekret idealnych kotletów tkwi w odpowiednim namoczeniu bułki. Możesz użyć bulionu zamiast wody, co nada kotletom głębszego smaku. Dodatkowo, ser żółty nie tylko wzbogaca smak, ale także sprawia, że kotlety są bardziej soczyste i mają kremową konsystencję po upieczeniu.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami sera – gouda nada łagodny smak, a cheddar bardziej wyrazisty. Do sosu pomidorowego warto dodać świeże zioła, jak bazylia czy oregano. Kotlety można również podać z różnymi dodatkami – od klasycznego puree ziemniaczanego po lekką sałatkę z rukolą.

Zostaw komentarz