Składniki:

Dynia hokkaido

1 kilogram

Jajko

2 sztuki

Mąka

0.5 szklanki

Bułka tarta

0.5 szklanki

Sól

2 szczypty

Pieprz

2 szczypty

Olej do smażenia

0.25 szklanki

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Kotlety dyniowe

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obieramy i siekamy na niewielkie kawałki. Każdy kawałek posypujemy przyprawami.

Krok 2

Na talerzu łączymy mąkę pszenną jasną z bułką tartą w stosunku 1:1.

Krok 3

Do drugiej miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je.

Krok 4

Dynię panierujemy w mące z bułką, następnie w jajku i ponownie w mące z bułką. Smażymy na złoty kolor po obu stronach.

Kotlety dyniowe – jesienny przysmak

Kotlety dyniowe to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Przygotowanie jest proste: dynię obieramy i kroimy w nieduże kawałki, które następnie delikatnie oprószamy ulubionymi przyprawami. W osobnym talerzu mieszamy mąkę pszenną jasną z bułką tartą w proporcji 1:1, a w drugim roztrzepujemy jajka. Kawałki dyni panierujemy metodą „na trzy razy” – najpierw w mieszance mąki z bułką, potem w jajku, a na końcu znowu w mące z bułką. Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru z obu stron.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Kotlety dyniowe to idealna propozycja dla wegetarian oraz osób poszukujących lekkiego, bezmięsnego dania. Sprawdzą się również jako urozmaicenie jadłospisu dla całej rodziny, a szczególnie dla dzieci, które mogą być zachęcone apetycznym wyglądem złocistych krążków.

Na jaką okazję?

Te pyszne kotlety będą doskonałym pomysłem na jesienny obiad lub kolację. Sprawdzą się również jako przystawka podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodzinnych uroczystości. To także świetna propozycja na szybki lunch do pracy.

Czy wiesz o tym?

Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera beta-karoten, witaminę C, potas i błonnik. Przygotowując kotlety dyniowe, dostarczasz organizmowi cennych składników odżywczych przy stosunkowo niskiej kaloryczności potrawy.

Dla urozmaicenia

Kotlety dyniowe możesz podać z różnymi dodatkami – świetnie komponują się z jogurtowym dipem z dodatkiem czosnku i ziół, sosem pomidorowym lub tzatziki. Jako dodatek sprawdzi się lekka sałatka, gotowane warzywa lub ziemniaki.

Zostaw komentarz