Składniki:

Wędzona szynka

300 gramów

Fix Spaghetti Carbonara Knorr

1 opakowanie

Ziemniaki

200 gramów

Jajka ugotowane na twardo

4 sztuki

Surowe jajka

2 sztuki

Bułka tarta

400 gramów

Gałka muszkatołowa

1 szczypta

Sól

1 szczypta

Olej

5 łyżek

Posiekana natka pietruszki

1 pęczek

easy

łatwe

45 min.

3 os.

Kotleciki z jajek a la carbonara

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę pokrój w kosteczkę. Ugotuj jajka i zetrzyj je na tarce razem z podgotowanymi ziemniakami. Potem połącz starte jajka i ziemniaki z szynką.

Krok 2

Wrzuć nieugotowane jajka, łyżkę bułki tartej oraz odrobinę gałki muszkatołowej i soli. Całość delikatnie połącz.

Krok 3

Uformuj 8 kotlecików, obtocz w pozostałej części bułki tartej i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu (na złoty kolor). Potem przenieś je do ciepłego miejsca.

Krok 4

Sporządź Fix Spaghetti Carbonara Knorr według podstawowej receptury, jednak bez dodawania szynki.

Krok 5

Do kotlecików wsyp gotowy Fix Knorr oraz siekaną natkę (możesz ozdobić danie także plasterkami podsmażonych pieczarek). Serwuj je np. z ziemniakami.

Kotleciki z jajek a la carbonara – kulinarna podróż między Polską a Włochami

Odkryj nowe oblicze klasycznych kotletów jajecznych! Nasze kotleciki z jajek a la carbonara to doskonałe połączenie polskiej tradycji z włoskimi akcentami. Delikatne kotleciki przygotowane z tartych jajek i ziemniaków, wzbogacone kostkami wędzonej szynki i przyprawione szczyptą aromatycznej gałki muszkatołowej, zyskują wyjątkowy charakter dzięki kremowemu sosowi carbonara.

Złociste, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku kotleciki stanowią doskonałą bazę dla aksamitnego sosu, który nadaje całości niepowtarzalny, włoski charakter. To danie, które z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Dla kogo?

Kotleciki z jajek a la carbonara to propozycja dla miłośników kulinarnych fuzji, którzy cenią sobie tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu. To idealne danie dla rodzin z dziećmi oraz dla osób poszukujących pomysłu na wykorzystanie ugotowanych jajek w oryginalny sposób.

Na jaką okazję?

Sprawdzą się doskonale jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego. To również świetna propozycja na nieformalny obiad dla gości, którzy docenią kreatywne podejście do klasycznych składników. Kotleciki można przygotować również na ciepłą kolację lub jako danie na wynos do pracy.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna carbonara narodziła się prawdopodobnie z konieczności – według jednej z teorii, włoscy żołnierze stworzyli to danie z ograniczonej ilości dostępnych składników. Dziś ten prosty pomysł stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej na całym świecie.

Dla urozmaicenia

Kotleciki można udekorować nie tylko natką pietruszki, ale także liśćmi świeżej bazylii, co podkreśli ich śródziemnomorski charakter. Doskonałym dodatkiem będą również podsmażone pieczarki, które wzbogacą smak całego dania. Zamiast ziemniaków możesz podać je z lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Zostaw komentarz