Składniki:

Łopatka wieprzowa

500 gramów

Cebula biała

1 sztuka

Marchewka

1 sztuka

Mleko

3 łyżki

Bułka tarta

3 łyżki

Jajko

1 sztuka

Musztarda z płatkami wędzonej papryki

4 łyżeczki

Natka pietruszki posiekana

2 łyżki

Olej

1 łyżeczka

Przyprawa do wieprzowiny Knorr

2 łyżeczki

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

2 sztuki

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Kotleciki wieprzowo - jarzynowe grillowane

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przepłucz, wysusz i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę i marchewkę oczyść, cebulę posiekaj na drobno, marchewkę zetrzyj na tarce warzywnej. Na patelni rozgrzej olej lub masło, podsmażaj warzywa aż zaczną się rumienić. Dodaj je do mięsa.

Krok 2

Wsyp musztardę, mleko, bułkę tartą, natkę pietruszki, Przyprawę do wieprzowiny Knorr, pokruszone mini kostki Knorr, dodaj jajko - wymieszaj masę dłonią. Nakryj pojemnik folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.

Krok 3

Nagrzej grill lub patelnię grillową. Mokrymi od zimnej wody dłońmi formuj małe, okrągłe kotlety, spłaszczając je. Umieszczaj na grillu lub patelni, smaż przez kilka minut z każdej strony - podczas przewracania uważaj, aby się nie rozpadły. Serwuj z ulubioną surówką albo po prostu z ogórkiem kiszonym czy pomidorami.

Krok 4

Usmażone kotleciki można również serwować w bułce na wzór hamburgerów.

Soczyste Kotleciki Wieprzowo-Jarzynowe z Grilla

Delikatne, soczyste i pełne smaku kotleciki wieprzowo-jarzynowe to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub kolację. Połączenie mielonego mięsa wieprzowego z podsmażonymi warzywami tworzy wyjątkową kompozycję smaków, która zachwyci każdego domownika.

Dla kogo?

Te aromatyczne kotleciki to idealna propozycja dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi warzyw są bardziej soczyste i lżejsze niż tradycyjne kotlety mielone. Dzieci z pewnością docenią ich delikatny smak, a dorośli – wyjątkowe połączenie mięsa z warzywami i aromatycznymi przyprawami.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Kotleciki wieprzowo-jarzynowe sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Możesz je przygotować wcześniej i usmażyć tuż przed podaniem. Świetnie sprawdzą się również podczas letniego grillowania na świeżym powietrzu jako alternatywa dla klasycznych kiełbasek i karkówki.

Czy wiesz, że?

Kotleciki możesz podać na wiele sposobów – tradycyjnie z ziemniakami i surówką, ale również jako domowe burgery w bułce z dodatkiem ulubionych warzyw i sosów. Masa mięsna zyskuje lepszą konsystencję, gdy odstoi w lodówce – dzięki temu kotleciki nie będą się rozpadać podczas smażenia.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z dodatkami! Do masy mięsnej możesz dodać starty ser, posiekane oliwki, suszone pomidory lub ulubione zioła. Kotleciki świetnie smakują również z różnymi dipami – spróbuj podać je z sosem czosnkowym, tzatziki lub łagodnym sosem pomidorowym.

Zostaw komentarz