Składniki:
Surowe ziemniaki
2 sztuki
Roztrzepane jajka
1 sztuka
Tymianek
1 szczypta
Olej
1 łyżeczka
Oczyszczona wątróbka drobiowa
40 dekagramów
Cebula
1 sztuka
Jabłko
1 sztuka
Sól
2 szczypty
Czarny pieprz świeżo zmielony
3 szczypty
Olej
1 łyżka
Masło
1 łyżka
średnie
30 min.
2 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obrać, pociąć na cienkie plastry, a potem plasterki pokroić a'la julienie, czyli w cienkie paski. Jeśli mamy taką obieraczkę, to zadanie jest bardzo łatwe. Pocięte ziemniaki wrzucić do miski z zimną, osoloną wodą i dokładnie wypłukać. Przełożyć na sito do odcieknięcia, potem osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Jajko roztrzepać w miseczce, dodać osuszone ziemniaki, posypać tymiankiem. Całość dobrze wymieszać i ułożyć ziemniaki wokół ścianek i na dnie natłuszczonych olejem foremek. Odpowiednia do tego jest forma do pieczenia muffinek. Ziemniaki nieco powinny wystawać ponad krawędź blachy. Piec około 20 minut w temperaturze 190 – 200 oC. Zaglądać do piekarnika, aby się nie przypaliły.
Krok 2
Wątróbki pociąć na drobniejsze części, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i usmażyć na oleju z dodatkiem masła. Podczas smażenia posolić i posypać majerankiem. Dorzucić cebulkę pokrojoną w kostkę i kawałki jabłka. Wszystko ponownie oprószyć majerankiem. Najlepszy majeranek jest ten zakupiony na straganie na rynku. Koszyczki wyciągamy z pieca, wkładamy do nich usmażone wątróbki. Możemy serwować np. z sosem czosnkowym.
Koszyczki z Wątróbką – Elegancka Przekąska z Chrupiącą Skorupką
Delikatne wątróbki otulone w chrupiącym ziemniaczanym koszyczku to propozycja, która zachwyci podniebienia nawet wymagających smakoszy. Połączenie kruchej, złocistej skorupki z aromatyczną wątróbką, słodkawym jabłkiem i cebulką tworzy harmonijną kompozycję smaków. Danie jest równie piękne co smaczne – ziemniaczane koszyczki wypełnione apetyczną zawartością prezentują się niezwykle elegancko na talerzu.
Dla kogo?
Koszyczki z wątróbką to doskonała propozycja dla miłośników klasycznych smaków podanych w nowoczesnej formie. Sprawdzą się zarówno dla osób ceniących tradycyjne potrawy z podrobów, jak i dla tych, którzy szukają ciekawych przekąsek na specjalne okazje. Dzięki prostocie wykonania, danie jest dostępne nawet dla początkujących kucharzy.
Na jaką okazję?
Ta efektowna przekąska idealnie sprawdzi się jako przystawka podczas rodzinnego obiadu, element bufetu na przyjęciu lub elegancka kolacja we dwoje. Koszyczki można przygotować również na świąteczny stół jako alternatywę dla tradycyjnych dań. Ich niewielki rozmiar sprawia, że doskonale sprawdzają się jako finger food na spotkaniach towarzyskich.
Czy wiesz, że?
Majeranek, który nadaje wątróbce charakterystycznego aromatu, najlepiej kupić na lokalnym targu – ma wtedy intensywniejszy smak i zapach niż ten ze sklepu. Ta aromatyczna przyprawa nie tylko podkreśla smak wątróbki, ale również wspomaga trawienie tłustych potraw i ma właściwości przeciwzapalne.
Dla urozmaicenia
Koszyczki można podać z różnymi dodatkami – klasycznym sosem czosnkowym, łagodnym sosem jogurtowym z ziołami lub pikantnym sosem żurawinowym. Dla bardziej wyrazistego smaku, do wątróbki można dodać odrobinę brandy lub porto, a do ziemniaczanej skorupki – starty parmezan lub świeże zioła.