Składniki:

Kiełbasa

0.5 kilograma

Duże cebule

3 sztuki

Ogórki kiszone

0.5 kilograma

Bulion warzywny Knorr

2 sztuki

Pieczarki

0.5 kilograma

Duże pomidory

3 sztuki

Przecier pomidorowy

3 łyżki

Posiekana natka pietruszki

2 łyżki

Pieprz

Olej

3 łyżki

Woda-wrzątek

2 szklanki

Sól do smaku

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Kolorowy bigos (z ogórków kiszonych)

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Potnij kiełbasę, ogórki i pieczarki na plastry. Przetnij cebule na połówki i posiekaj je wzdłuż na cienkie plasterki. Pomidory pokrój w dużą kostkę.

Krok 2

Podgrzej w garnku olej i przysmaż po kolei: kiełbasę, cebulę, pieczarki, ogórki i pomidory.

Krok 3

Roztop kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 2 szklankach gorącej wody.

Krok 4

Dodaj przecier pomidorowy do mięsa z warzywami.

Krok 5

Potem dodaj rosół. Przypraw pieprzem i solą (jeśli uważasz to za potrzebne) i duś przez 5 minut. Serwuj bigos oprószony natką pietruszki.

Kolorowy Bigos z Ogórków Kiszonych – Tradycja w Nowej Odsłonie

Bigos z ogórków kiszonych to kulinarna perełka, która łączy w sobie kwaskowaty smak kiszonych ogórków z aromatem podsmażonej kiełbasy i słodyczą pomidorów. To danie, które mimo prostoty przygotowania, zachwyca głębią smaku i intensywnym aromatem. Soczyste kawałki kiełbasy, chrupiące plastry ogórków kiszonych oraz delikatne pieczarki tworzą kompozycję, która rozgrzewa i syci nawet w najchłodniejsze dni.

Dla kogo?

Bigos z ogórków kiszonych to propozycja dla osób poszukujących nowych smaków w kuchni polskiej. Szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom kiszonych ogórków oraz tym, którzy cenią sobie połączenie słodko-kwaśnych smaków. To również doskonała propozycja dla zabieganych, którzy szukają szybkiego, ale sycącego i pełnowartościowego dania.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ten kolorowy bigos sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad dla rodziny, jak i jako danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Jego intensywny smak i apetyczny wygląd sprawią, że goście poczują się wyjątkowo. Można go również przygotować z wyprzedzeniem, co czyni go idealnym na większe spotkania.

Czy wiesz, że?

Tradycyjny bigos gości na polskich stołach już od XVII wieku, choć pierwotnie przygotowywany był głównie z kapusty. Wersja z ogórków kiszonych to ciekawa alternatywa, która zyskuje coraz większą popularność dzięki swojemu wyrazistemu smakowi i prostocie przygotowania.

Dla urozmaicenia

Bigos z ogórków kiszonych najlepiej smakuje podany ze świeżym, chrupiącym pieczywem, które doskonale komponuje się z soczystym sosem. Można go również serwować z ziemniakami z wody lub kopytkami, które nadadzą daniu bardziej wykwintnego charakteru i sprawią, że stanie się ono jeszcze bardziej sycące.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF