Składniki:

Awokado

1 sztuka

Marchew

1 sztuka

Ocet ryżowy

5 łyżeczek

Sezam

1 opakowanie

Ogórek zielony

1 sztuka

Papryka czerwona

1 sztuka

Papryka zielona

1 sztuka

Papryka żółta

1 sztuka

Łosoś wędzony

100 gramów

Wasabi

1 łyżka

Burak

1 sztuka

Ryż do sushi ( House of Asia lub Blue Dragon)

250 opakowań

Nori – liście alg

5 sztuk

Marynowany imbir

1 opakowanie

Sos sojowy (buteleczka)

1 sztuka

medium

średnie

60 min.

4 os.

Kolorowe sushi

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż przed gotowaniem trzeba przepłukać w zimnej wodzie. Najpierw namaczamy ryż przez około 30 min. Po tym okresie zmieni on barwę z prawie przezroczystego na mlecznobiały i matowy, stanie się także bardziej elastyczny, dzięki czemu będzie się mniej kruszył w trakcie płukania. Następnie zmieniamy wodę i kolistymi ruchami łagodnie mieszamy. Ponownie zmieniamy wodę, te działania powtarzamy, aż woda będzie przejrzysta, zazwyczaj ok. 5 razy. Ryż odcedzamy na sicie lub durszlaku. Ryż w proporcjach 1 do 1 (szklana ryżu szklanka wody) gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie ryż wyłączamy i pozostawiamy na kolejne 10 min. nie zdejmując pokrywki. W czasie gdy ryż się gotuje należy przygotować awaze-zu. W tym celu do małego garnka wlewamy ocet ryżowy wraz z solą i cukrem, podgrzewamy do pełnego rozpuszczenia składników (nie gotujemy).

Krok 2

Po 10 min. od wyłączenia kuchenki ostrożnie przenosimy ryż z garnka do miski. Skrapiamy go małą ilością awase-zu i mieszamy łagodnie „tnąc" ryż drewnianą łopatką. Staramy się nie uszkadzać ziarenek. 1/4 ryżu odkładamy do 2 miseczki i dodajemy sok wyciśnięty z buraka.(w ten sposób otrzymujemy ładny różowy kolor, który nadaje sushi pięknego wyglądu).

Krok 3

Warzywa dokładnie myjemy, po czym obieramy. Warzywa tniemy w tzw. słupki. Nie muszą być pocięte równomiernie, ponieważ i tak będą ukryte wewnątrz naszego sushi. Rybę także kroimy na mniejsze kawałki. Paluszki krabowe czy inne owoce morza podobnie dopasowujemy kształtem.

Krok 4

Na bambusowej macie układamy sprasowane wodorosty stroną błyszczącą do dołu. Pozostawiamy około 1 cm z obu stron, zewnętrzny brzeg smarujemy wasabi lub ryżowym octem - to pomoże nam skleić cały rulon. Na nori umieszczamy płasko pas ryżu o szerokości kilku cm. Na ryż układamy kolejno rybę, warzywa i inne dodatki według preferencji. Zwijamy rulon za pomocą maty bambusowej, rolując i dociskając z odpowiednią siłą, by nasze sushi uzyskało właściwy kształt. Końcówka rulonu sklei się dzięki wcześniej nałożonej paście chrzanowej. Przygotowany w ten sposób rulon chłodzimy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki o wymiarze około 1-2 cm.

Krok 5

Uramaki - metoda identyczna jak powyżej tylko po nałożeniu ryżu, algę tak przewracamy aby ryż znajdował się na dole a na wierzch kładziemy warzywa, owoce surumi, rybę wedle upodobania - zwijamy i obtaczamy w sezamie.

Krok 6

Kule ryżowe - na dłoni zwilżonej octem ryżowym lub rozkładamy ryż na wierzch układamy drobno posiekane warzywa rybkę lub surumi, formujemy rękami kuleczki, które potem obtaczamy w sezamie.

Kolorowe Sushi – Sztuka Japońskiej Kuchni w Twoim Domu

Kolorowe sushi to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Sekret doskonałego sushi tkwi w odpowiednim przygotowaniu ryżu – podstawy każdej rolki. Ryż należy dokładnie wypłukać, aż woda stanie się krystalicznie czysta, a następnie ugotować w proporcji 1:1. Po ugotowaniu skrapiamy go mieszanką awase-zu, czyli octu ryżowego z cukrem i solą, delikatnie mieszając drewnianą łopatką. Dla uzyskania efektownego różowego koloru, część ryżu można zabarwić sokiem z buraka.

Dla kogo?

Kolorowe sushi to propozycja dla miłośników kuchni japońskiej, osób ceniących zdrowe i lekkie posiłki oraz wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni. To również świetna opcja dla rodzin z dziećmi – kolorowe rolki z pewnością zachęcą najmłodszych do spróbowania nowych smaków.

Na jaką okazję?

Przygotowanie sushi to doskonały pomysł na spotkanie z przyjaciółmi, romantyczną kolację we dwoje czy rodzinny obiad w weekend. Możliwość wspólnego komponowania rolek sprawia, że przygotowanie sushi staje się nie tylko posiłkiem, ale również formą rozrywki i integracji.

Czy wiesz, że…?

Tradycyjne sushi wywodzi się z Japonii, gdzie początkowo było sposobem konserwowania ryb. Dziś istnieje wiele rodzajów sushi, w tym uramaki (z ryżem na zewnątrz) czy temaki (stożki). Przygotowanie idealnego sushi wymaga precyzji i cierpliwości, ale efekt końcowy wynagradza wszelkie trudy.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z dodatkami! Oprócz tradycyjnych składników jak łosoś czy awokado, możesz użyć mango, ogórka, papryki czy paluszków krabowych. Sushi można również formować w kulki obtaczane w sezamie. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest świeżość składników i precyzja w krojeniu.

Zostaw komentarz