Składniki:
Awokado
1 sztuka
Marchew
1 sztuka
Ocet ryżowy
5 łyżeczek
Sezam
1 opakowanie
Ogórek zielony
1 sztuka
Papryka czerwona
1 sztuka
Papryka zielona
1 sztuka
Papryka żółta
1 sztuka
Łosoś wędzony
100 gramów
Wasabi
1 łyżka
Burak
1 sztuka
Ryż do sushi ( House of Asia lub Blue Dragon)
250 opakowań
Nori – liście alg
5 sztuk
Marynowany imbir
1 opakowanie
Sos sojowy (buteleczka)
1 sztuka
średnie
60 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż przed gotowaniem trzeba przepłukać w zimnej wodzie. Najpierw namaczamy ryż przez około 30 min. Po tym okresie zmieni on barwę z prawie przezroczystego na mlecznobiały i matowy, stanie się także bardziej elastyczny, dzięki czemu będzie się mniej kruszył w trakcie płukania. Następnie zmieniamy wodę i kolistymi ruchami łagodnie mieszamy. Ponownie zmieniamy wodę, te działania powtarzamy, aż woda będzie przejrzysta, zazwyczaj ok. 5 razy. Ryż odcedzamy na sicie lub durszlaku. Ryż w proporcjach 1 do 1 (szklana ryżu szklanka wody) gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie ryż wyłączamy i pozostawiamy na kolejne 10 min. nie zdejmując pokrywki. W czasie gdy ryż się gotuje należy przygotować awaze-zu. W tym celu do małego garnka wlewamy ocet ryżowy wraz z solą i cukrem, podgrzewamy do pełnego rozpuszczenia składników (nie gotujemy).
Krok 2
Po 10 min. od wyłączenia kuchenki ostrożnie przenosimy ryż z garnka do miski. Skrapiamy go małą ilością awase-zu i mieszamy łagodnie „tnąc" ryż drewnianą łopatką. Staramy się nie uszkadzać ziarenek. 1/4 ryżu odkładamy do 2 miseczki i dodajemy sok wyciśnięty z buraka.(w ten sposób otrzymujemy ładny różowy kolor, który nadaje sushi pięknego wyglądu).
Krok 3
Warzywa dokładnie myjemy, po czym obieramy. Warzywa tniemy w tzw. słupki. Nie muszą być pocięte równomiernie, ponieważ i tak będą ukryte wewnątrz naszego sushi. Rybę także kroimy na mniejsze kawałki. Paluszki krabowe czy inne owoce morza podobnie dopasowujemy kształtem.
Krok 4
Na bambusowej macie układamy sprasowane wodorosty stroną błyszczącą do dołu. Pozostawiamy około 1 cm z obu stron, zewnętrzny brzeg smarujemy wasabi lub ryżowym octem - to pomoże nam skleić cały rulon. Na nori umieszczamy płasko pas ryżu o szerokości kilku cm. Na ryż układamy kolejno rybę, warzywa i inne dodatki według preferencji. Zwijamy rulon za pomocą maty bambusowej, rolując i dociskając z odpowiednią siłą, by nasze sushi uzyskało właściwy kształt. Końcówka rulonu sklei się dzięki wcześniej nałożonej paście chrzanowej. Przygotowany w ten sposób rulon chłodzimy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki o wymiarze około 1-2 cm.
Krok 5
Uramaki - metoda identyczna jak powyżej tylko po nałożeniu ryżu, algę tak przewracamy aby ryż znajdował się na dole a na wierzch kładziemy warzywa, owoce surumi, rybę wedle upodobania - zwijamy i obtaczamy w sezamie.
Krok 6
Kule ryżowe - na dłoni zwilżonej octem ryżowym lub rozkładamy ryż na wierzch układamy drobno posiekane warzywa rybkę lub surumi, formujemy rękami kuleczki, które potem obtaczamy w sezamie.
Kolorowe Sushi – Sztuka Japońskiej Kuchni w Twoim Domu
Kolorowe sushi to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Sekret doskonałego sushi tkwi w odpowiednim przygotowaniu ryżu – podstawy każdej rolki. Ryż należy dokładnie wypłukać, aż woda stanie się krystalicznie czysta, a następnie ugotować w proporcji 1:1. Po ugotowaniu skrapiamy go mieszanką awase-zu, czyli octu ryżowego z cukrem i solą, delikatnie mieszając drewnianą łopatką. Dla uzyskania efektownego różowego koloru, część ryżu można zabarwić sokiem z buraka.
Dla kogo?
Kolorowe sushi to propozycja dla miłośników kuchni japońskiej, osób ceniących zdrowe i lekkie posiłki oraz wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni. To również świetna opcja dla rodzin z dziećmi – kolorowe rolki z pewnością zachęcą najmłodszych do spróbowania nowych smaków.
Na jaką okazję?
Przygotowanie sushi to doskonały pomysł na spotkanie z przyjaciółmi, romantyczną kolację we dwoje czy rodzinny obiad w weekend. Możliwość wspólnego komponowania rolek sprawia, że przygotowanie sushi staje się nie tylko posiłkiem, ale również formą rozrywki i integracji.
Czy wiesz, że…?
Tradycyjne sushi wywodzi się z Japonii, gdzie początkowo było sposobem konserwowania ryb. Dziś istnieje wiele rodzajów sushi, w tym uramaki (z ryżem na zewnątrz) czy temaki (stożki). Przygotowanie idealnego sushi wymaga precyzji i cierpliwości, ale efekt końcowy wynagradza wszelkie trudy.
Dla urozmaicenia
Eksperymentuj z dodatkami! Oprócz tradycyjnych składników jak łosoś czy awokado, możesz użyć mango, ogórka, papryki czy paluszków krabowych. Sushi można również formować w kulki obtaczane w sezamie. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest świeżość składników i precyzja w krojeniu.