Składniki:

Kapusta

0.5 sztuki

Ziemniaki

0.5 kilograma

Marchewka

1 sztuka

Boczek

200 gramów

Kiełbasa

300 gramów

Pieczarki

300 gramów

Papryka

1 sztuka

Margaryna

2 łyżki

Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr

1 sztuka

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

medium

średnie

90 min.

8 os.

Kociołek z ogniska

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Możesz wybrać jedynie te składniki, które preferujesz. Niezbędna jest kapusta, marchew, ziemniaki i boczek. Kociołek lub naczynie żaroodporne nasmaruj margaryną i wyłóż liśćmi kapusty.

Krok 2

Umieszczaj warstwowo: plastry ziemniaków, plastry marchewki, poszatkowaną kapustę, boczek pocięty w paski, rozdrobnioną kostkę cebulową i czosnkową, plastry pieczarek, paski papryki i znów od początku: ziemniaki, marchew… W trakcie układania posypuj warstwy pieprzem i papryką.

Krok 3

Ponieważ boczek jest słony, soli można nie dodawać lub wsypać jej jedynie szczyptę. Na górze umieść liście kapusty i garnek nakryj pokrywką. Kociołek zawieś nad ogniem tak, by płomienie go nie sięgały. Jeśli nie masz możliwości zawieszenia, postaw go w gorącym, ledwo żarzącym się popiele.

Krok 4

Gdy pieczesz w domu, umieść naczynie żaroodporne w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Piecz przez 60 minut.

Kociołek z Ogniska – Tradycyjne Danie na Spotkania pod Gołym Niebem

Kociołek z ogniska to prawdziwa uczta dla zmysłów – aromatyczne warzywa i mięso pieczone powoli nad żarem ogniska. To danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaków. Podstawą są warstwy ziemniaków, kapusty, marchewki i wędzonego boczku, które podczas pieczenia przenikają się nawzajem, tworząc niepowtarzalny smak.

Dla kogo?

Kociołek z ogniska to idealna propozycja dla miłośników biesiadowania na świeżym powietrzu. Sprawdzi się zarówno na rodzinnym wyjeździe, jak i podczas spotkania ze znajomymi. Jest to danie, które zadowoli zarówno mięsożerców, jak i miłośników warzyw, ponieważ możesz dowolnie modyfikować skład według upodobań gości.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Doskonale sprawdzi się podczas letnich wieczorów przy ognisku, weekendowych wypadów za miasto czy biwakowania. To świetna alternatywa dla tradycyjnego grilla. Kociołek z ogniska to również doskonały pomysł na integracyjne spotkanie, gdzie wspólne przygotowywanie potrawy staje się częścią zabawy.

Czy wiesz, że?

W różnych regionach Polski danie to znane jest pod różnymi nazwami: prażone, prażonki czy pieczone. Tradycyjnie przygotowuje się je w żeliwnym kociołku zawieszonym nad ogniskiem, ale z powodzeniem możesz odtworzyć ten smak w domowym piekarniku, używając naczynia żaroodpornego.

Dla urozmaicenia

Choć podstawą kociołka są ziemniaki, kapusta, marchew i boczek, możesz eksperymentować dodając pieczarki, paprykę, cebulę, czosnek, kiełbasę czy por. Pamiętaj, by podczas układania warstw przesypywać je przyprawami – pieprzem i papryką. Z boczkiem uważaj na sól – jest już wystarczająco słony!

Zostaw komentarz