Składniki:

Kapusta

0.5 sztuki

Ziemniaki

0.5 kilograma

Marchewka

1 sztuka

Boczek

200 gramów

Kiełbasa

300 gramów

Pieczarki

300 gramów

Papryka

1 sztuka

Margaryna

2 łyżki

Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr

1 sztuka

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

medium

średnie

90 min.

8 os.

Kociołek z ogniska

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Możesz wybrać jedynie te składniki, które preferujesz. Niezbędna jest kapusta, marchew, ziemniaki i boczek. Kociołek lub naczynie żaroodporne nasmaruj margaryną i wyłóż liśćmi kapusty.

Krok 2

Umieszczaj warstwowo: plastry ziemniaków, plastry marchewki, poszatkowaną kapustę, boczek pocięty w paski, rozdrobnioną kostkę cebulową i czosnkową, plastry pieczarek, paski papryki i znów od początku: ziemniaki, marchew… W trakcie układania posypuj warstwy pieprzem i papryką.

Krok 3

Ponieważ boczek jest słony, soli można nie dodawać lub wsypać jej jedynie szczyptę. Na górze umieść liście kapusty i garnek nakryj pokrywką. Kociołek zawieś nad ogniem tak, by płomienie go nie sięgały. Jeśli nie masz możliwości zawieszenia, postaw go w gorącym, ledwo żarzącym się popiele.

Krok 4

Gdy pieczesz w domu, umieść naczynie żaroodporne w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Piecz przez 60 minut.

Kociołek z Ogniska – Tradycyjne Danie na Spotkania pod Gołym Niebem

Kociołek z ogniska to prawdziwa uczta dla zmysłów – aromatyczne warzywa i mięso pieczone powoli nad żarem ogniska. To danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaków. Podstawą są warstwy ziemniaków, kapusty, marchewki i wędzonego boczku, które podczas pieczenia przenikają się nawzajem, tworząc niepowtarzalny smak.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Kociołek z ogniska to idealna propozycja dla miłośników biesiadowania na świeżym powietrzu. Sprawdzi się zarówno na rodzinnym wyjeździe, jak i podczas spotkania ze znajomymi. Jest to danie, które zadowoli zarówno mięsożerców, jak i miłośników warzyw, ponieważ możesz dowolnie modyfikować skład według upodobań gości.

Na jaką okazję?

Doskonale sprawdzi się podczas letnich wieczorów przy ognisku, weekendowych wypadów za miasto czy biwakowania. To świetna alternatywa dla tradycyjnego grilla. Kociołek z ogniska to również doskonały pomysł na integracyjne spotkanie, gdzie wspólne przygotowywanie potrawy staje się częścią zabawy.

Czy wiesz, że?

W różnych regionach Polski danie to znane jest pod różnymi nazwami: prażone, prażonki czy pieczone. Tradycyjnie przygotowuje się je w żeliwnym kociołku zawieszonym nad ogniskiem, ale z powodzeniem możesz odtworzyć ten smak w domowym piekarniku, używając naczynia żaroodpornego.

Dla urozmaicenia

Choć podstawą kociołka są ziemniaki, kapusta, marchew i boczek, możesz eksperymentować dodając pieczarki, paprykę, cebulę, czosnek, kiełbasę czy por. Pamiętaj, by podczas układania warstw przesypywać je przyprawami – pieprzem i papryką. Z boczkiem uważaj na sól – jest już wystarczająco słony!

Zostaw komentarz