Składniki:

Ziemniaki, najlepiej 'stare'

500 gramów

Mąka pszenna

50 gramów

Mąka ziemniaczana

1 łyżka

Jajko

1 sztuka

Dodatkowa mąka do podsypania

1 łyżka

Majeranek

1 łyżka

Boczek surowy wędzony

150 gramów

Cebula

2 sztuki

Szczypiorek

0.5 pęczka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Kluski śląskie ze skwarkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki opłucz i ugotuj w mundurku w delikatnie posolonej wodzie do miękkości, około 30 minut. Potem odcedź ziemniaki, obierz i przepuść przez praskę. Do ostygniętych ziemniaków wsyp jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie ale energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Następnie na oprószonej mąką stolnicy podziel ciasto na mniejsze części i z każdej uformuj wałek.

Krok 2

Wałek ciasta podziel na małe kwadraty. Potem dłońmi uformuj z każdego kwadratu niewielką kulkę. Spłaszcz ją lekko w rękach i palcem wykonaj w środku zagłębienie.

Krok 3

Gotuj uformowane kluski śląskie w delikatnie osolonym wrzątku przez około 2-3 minut.

Krok 4

Boczek i cebulę posiekaj na drobne kawałki. Potem smaż na patelni, aż cały tłuszcz się wytopi, przypraw Majerankiem Knorr.

Krok 5

Wrzuć kluski śląskie i posiekany szczypiorek. Serwuj.

Tradycyjne Kluski Śląskie ze Skwarkami – Smak Śląskiej Tradycji

Kluski śląskie to prawdziwa perła śląskiej kuchni, która podbiła serca Polaków w całym kraju. Te charakterystyczne, okrągłe kluski z wgłębieniem pośrodku, przygotowane z gotowanych ziemniaków, mąki i jajka, stanowią doskonały dodatek do wielu dań mięsnych. Podane ze skwarkami z boczku i aromatyczną cebulką tworzą proste, ale niezwykle sycące i pyszne danie, które rozgrzewa ciało i duszę.

Dla kogo?

Kluski śląskie to propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Sprawdzą się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Ich przygotowanie nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych, więc poradzą sobie z nimi nawet początkujący kucharze. To danie, które z pewnością zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Na jaką okazję?

Kluski śląskie ze skwarkami to doskonały pomysł na niedzielny obiad w gronie rodzinnym. Sprawdzą się również jako sycący posiłek w chłodne, jesienne wieczory. Możesz je także przygotować na większe uroczystości rodzinne, gdy chcesz zaserwować coś tradycyjnego i sprawdzonego.

Czy wiesz, że?

Tradycyjne kluski śląskie zawierają dokładnie 4 wgłębienia, które symbolizują 4 niedziele w miesiącu. Kluski powinny wypłynąć na powierzchnię wody po około 2 minutach gotowania – to znak, że są już gotowe. Pamiętaj, aby nie gotować ich dłużej niż 3 minuty, gdyż staną się zbyt miękkie i stracą swój charakterystyczny smak.

Dla urozmaicenia

Choć kluski śląskie najczęściej kojarzone są z zestawem: zrazy wołowe i modra kapusta, możesz podawać je również z gulaszem, pieczonym mięsem czy sosem grzybowym. Dla wegetarian świetnie sprawdzą się z zasmażaną kapustą lub po prostu z masłem i tartą bułką. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz skorzystać z gotowego Fixu Knorr do kopytek.

Zostaw komentarz