Składniki:
Cebula
1 sztuka
Marchewka
1 sztuka
Bułka tarta
1 szklanka
Jajko
1 sztuka
Przyprawa do mięs Knorr
1 łyżka
Sos śmietanowo-paprykowy Knorr
1 sztuka
Bulion cielęcy Knorr
250 mililitrów
Natka pietruszki
1 pęczek
Papryka
1 łyżka
Słodka papryka
1 łyżka
Mięso mielone
750 gramów
średnie
60 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Odkładamy, aby ostygła przez moment.
Krok 2
Mięso mielone łączymy z jajkiem, cebulą i startą na grubych oczkach marchewką. Wsypujemy po łyżce przypraw, siekaną natkę pietruszki i dwie łyżki bułki tartej.
Krok 3
Kształtujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, które potem obtaczamy w pozostałej bułce tartej.
Krok 4
Smażymy je aż nabiorą złotego koloru, po czym przenosimy do naczynia do zapiekania.
Krok 5
Kostkę bulionową zalewamy filiżanką wrzątku i mieszamy aż się rozpuści. Bulion łączymy z sosem śmietanowo-pomidorowym. Polewamy nim klopsiki.
Krok 6
Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C na 20-30 minut. Smacznego!
Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym
Soczyste klopsiki w aksamitnym sosie śmietanowo-pomidorowym to klasyka polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Delikatne mięsne kuleczki, obtoczone w chrupiącej panierce, skąpane w kremowym sosie, który idealnie równoważy słodycz pomidorów z delikatnością śmietany. Zapiekane w piekarniku nabierają głębi smaku, a aromat unoszący się podczas przygotowania sprawi, że domownicy z niecierpliwością będą czekać na posiłek.
Dla kogo?
Danie idealne dla całej rodziny – dzieci pokochają soczyste klopsiki, a dorośli docenią harmonię smaków. To propozycja zarówno dla zabieganych rodziców szukających szybkiego obiadu w tygodniu, jak i dla osób początkujących w kuchni – przygotowanie jest proste i intuicyjne, a efekt zawsze zadowala podniebienia.
Na jaką okazję?
Sprawdzi się jako codzienny, sycący obiad, ale również jako danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Podane z puree ziemniaczanym i surówką stworzy kompletny posiłek, który z pewnością wywoła uśmiechy na twarzach bliskich. To również świetna propozycja na rodzinny niedzielny obiad.
Czy wiesz, że?
Klopsiki to danie znane na całym świecie w różnych wariantach. W Szwecji podaje się je z żurawiną, we Włoszech z makaronem, a w Polsce najczęściej właśnie w sosie pomidorowym lub grzybowym. Dodatek śmietany do sosu pomidorowego nie tylko łagodzi kwasowość pomidorów, ale także nadaje sosowi kremową konsystencję.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z przyprawami dodając szczyptę cynamonu lub gałki muszkatołowej do mięsa. Spróbuj też zastąpić część mięsa wołowego mięsem wieprzowym lub drobiowym. Dla wersji bardziej wyrazistej, dodaj do sosu łyżeczkę ostrej papryki lub kilka kropli sosu tabasco.