Składniki:

Ziemniaki

1 kilogram

Kasza jęczmienna

300 gramów

Jajka

2 sztuki

Pieprz

1 szczypta

Bulion warzywny Knorr

0.5 sztuki

Fix Ziemniaczane łódeczki z sosem czosnkowym Knorr

3 łyżeczki

medium

średnie

60 min.

6 os.

Klops ziemniaczany z kaszą

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Kaszę zalać gorącym wywarem sporządzonym z wrzątku i Bulionu na włoszczyźnie Knorr, doprowadzić do wrzenia i odstawić pod przykryciem do wchłonięcia wywaru.

Krok 2

Wystudzone ziemniaki obrać, rozgnieść, wymieszać z kaszą i jajkami, doprawić pieprzem i fixem do frytek.

Krok 3

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić masę, piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Upieczony klops serwować z gulaszem.

Klops ziemniaczany z kaszą – domowy comfort food

Klops ziemniaczany z kaszą to doskonała propozycja na rodzinny obiad, łącząca w sobie prostotę i sytość. Ziemniaki ugotowane w mundurkach zachowują więcej smaku, a po połączeniu z kaszą napęczniałą aromatycznym bulionem Knorr tworzą idealnie zbalansowaną bazę. Dodatek jajek nadaje masie odpowiednią spoistość, a przyprawy wydobywają głębię smaku. Pieczony w keksówce klops zyskuje apetyczną, złocistą skórkę, pozostając wewnątrz delikatny i wilgotny.

Dla kogo?

Ten klops to idealne danie dla całej rodziny, szczególnie dla osób ceniących tradycyjne, domowe smaki. Sprawdzi się zarówno jako główny posiłek dla dzieci, jak i sycąca propozycja dla dorosłych. Jest też świetną opcją dla osób poszukujących ekonomicznych przepisów wykorzystujących proste składniki.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Klops ziemniaczany doskonale sprawdzi się na codzienny obiad, ale może być również gwiazdą niedzielnego stołu. Podany z aromatycznym gulaszem tworzy pełnowartościowy posiłek, który zadowoli nawet wybrednych gości. To także świetna propozycja na spotkania rodzinne, gdy potrzebujesz dania, które można przygotować wcześniej.

Czy wiesz, że?

Łączenie ziemniaków z kaszą to tradycyjna metoda wzbogacania dań o dodatkowe wartości odżywcze. Fix do frytek nadaje klopsowi charakterystyczny smak, ale możesz zastąpić go mieszanką ulubionych ziół i przypraw, jak rozmaryn czy tymianek.

Dla urozmaicenia

Wypróbuj różne rodzaje kasz – pęczak nada klopsowi bardziej wyrazistą strukturę, a kasza jaglana delikatniejszy smak. Możesz też dodać podsmażoną cebulkę, czosnek lub suszone pomidory dla głębszego aromatu. Klops świetnie smakuje również na zimno, jako dodatek do kanapek.

Zostaw komentarz