Składniki:

Pieprz

Tymianek

1 łyżka

Sól

Parmezan

50 gramów

Ząbki czosnku

3 sztuki

Marynata:

Polędwica wołowa

400 gramów

Oliwa

6 łyżek

Suszony rozmaryn

1 łyżka

Ostra papryka w proszku

0.5 łyżki

medium

średnie

15 min.

6 os.

Klasyczne Carpaccio

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz składniki marynaty, zalej mięso i pozostaw na około 2 godziny.

Krok 2

Na łyżce oliwy podsmażaj mięso z każdej strony, a kiedy wystygnie umieść je w zamrażalniku na 2 godziny.

Krok 3

Potnij na bardzo cienkie plasterki, skrop oliwą i przypraw solą i pieprzem.

Klasyczne Carpaccio – Włoski Przysmak w Twoim Domu

Dla kogo?

Klasyczne Carpaccio to doskonała propozycja dla miłośników wykwintnych dań, którzy cenią sobie proste, ale wyrafinowane smaki. Ta elegancka przekąska zadowoli podniebienia zarówno początkujących smakoszy, jak i doświadczonych kulinarnych koneserów. Delikatne, cieniutkie plasterki surowej wołowiny z aromatyczną marynatą to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Na jaką okazję?

Carpaccio sprawdzi się idealnie jako wykwintna przystawka na kolację we dwoje, eleganckie przyjęcie czy rodzinną uroczystość. To danie, które z pewnością zrobi wrażenie na gościach i wprowadzi ich w kulinarną podróż do słonecznej Italii. Możesz je również przygotować na romantyczną kolację, gdy chcesz zaskoczyć bliską osobę czymś wyjątkowym.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Czy wiesz o tym?

Carpaccio zostało stworzone w latach 50. XX wieku przez Giuseppe Ciprianiego z weneckiego Harry’s Bar dla hrabiny Amalia Nani Mocenigo, której lekarz zalecił spożywanie surowego mięsa. Nazwa pochodzi od włoskiego malarza renesansowego Vittore Carpaccio, słynącego z intensywnych czerwieni w swoich dziełach – podobnych do koloru surowej wołowiny.

Dla urozmaicenia

Tradycyjne Carpaccio możesz wzbogacić o różnorodne dodatki. Spróbuj posypać je parmezanem, kaparami lub rukolą. Możesz też dodać kilka kropel soku z cytryny dla świeżości lub zastąpić klasyczną wołowinę łososiem czy tuńczykiem, tworząc Carpaccio di pesce. Eksperymentuj z marynatami dodając zioła prowansalskie, czosnek lub balsamico dla uzyskania nowych, fascynujących smaków.

Zostaw komentarz