Składniki:

Marchewka

2 sztuki

Seler

1 sztuka

Pietruszka

1 sztuka

Ziemniaki

5 sztuk

Kalafior

1 sztuka

Fasolka szparagowa

250 gramów

Koperek

1 pęczek

Bulionetka drobiowa Knorr

1 litr

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

1 łyżka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Klasyczna zupa jarzynowa

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy obrane i pocięte na kawałki marchewki, selera, pietruszkę i ziemniaki.

Krok 2

Zalewamy rosołem i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Przyprawiamy według smaku.

Krok 3

W tym czasie wrzucamy podzielonego na różyczki kalafiora i obraną fasolkę. Gotujemy aż do momentu, kiedy warzywa zmiękną. Smacznego!

Klasyczna zupa jarzynowa – domowy smak w każdej łyżce

Klasyczna zupa jarzynowa to prawdziwy skarbiec witamin i minerałów zamknięty w aromatycznym, rozgrzewającym bulionie. Przygotowanie rozpoczynamy od delikatnego obsmażenia na oliwie pokrojonych w kawałki warzyw korzeniowych – marchewki, selera i pietruszki, które stanowią bazę smakową całej potrawy. Dodajemy ziemniaki, zalewamy bulionem i cierpliwie gotujemy na wolnym ogniu, pozwalając składnikom uwolnić swój pełny aromat.

Dla kogo?

Zupa jarzynowa to idealne danie dla całej rodziny – od najmłodszych do najstarszych. Bogata w składniki odżywcze, lekkostrawna i delikatna w smaku, sprawdzi się zarówno jako codzienny posiłek dla dzieci, jak i rozgrzewająca przekąska dla dorosłych po długim dniu pracy.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta uniwersalna potrawa doskonale sprawdzi się jako pierwsze danie niedzielnego obiadu, ale równie dobrze zagości na stole w zwykły dzień powszedni. W chłodniejsze dni rozgrzeje organizm i doda energii, a latem może być podana na zimno jako orzeźwiający chłodnik.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna zupa jarzynowa to nie tylko smaczny posiłek, ale także prawdziwa bomba witaminowa. Kalafior dodany w końcowej fazie gotowania zachowuje najwięcej wartości odżywczych, a fasolka szparagowa dostarcza cennego błonnika i białka roślinnego.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić zupę dodając pod koniec gotowania świeże zioła – koperek, natkę pietruszki czy lubczyk. Dla bardziej kremowej konsystencji zmiksuj część warzyw lub dodaj łyżkę śmietany. Zimą sprawdzą się mrożone warzywa, które równie dobrze zachowują smak i wartości odżywcze.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF