Składniki:

Masło lub margaryna

2 łyżki

Cebula

3 sztuki

Francuska zupa cebulowa Knorr

2 opakowania

Bagietka

0.5 sztuki

Ser żółty, np. gruyère

100 gramów

Rosół z kury Knorr

1 sztuka

Woda

1 litr

easy

łatwe

30 min.

6 os.

Klasyczna zupa cebulowa

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym maśle w garnku podsmaż cebulę pokrojoną w krążki, aż nabierze złotego koloru.

Krok 2

Zupę cebulową połącz z wodą i dodaj do garnka z cebulą. Gotuj wszystko przez około 10 minut.

Krok 3

W międzyczasie bagietkę pokrój na kromki o grubości dwa centymetry. Posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez około 10 minut.

Krok 4

Przygotowaną zupę dopraw według uznania i serwuj z grzankami. W trakcie smażenia cebuli możesz wsypać łyżkę cukru. Cebula wówczas szybciej uzyska złocisty kolor i będzie przez to słodsza. Aby zrównoważyć smak dodaj kieliszek wytrawnego białego wina.

Klasyczna Zupa Cebulowa – Francuski Smak w Twoim Domu

Aromatyczna, złocista i niezwykle sycąca – klasyczna zupa cebulowa to kwintesencja francuskiej kuchni w najprostszym wydaniu. Wystarczy zaledwie 15 minut przygotowań, by stworzyć danie, które zachwyci każdego miłośnika wyrazistych smaków. Sekret tkwi w powolnym karmelizowaniu cebuli, która nabiera słodkiego, głębokiego aromatu, idealnie komponującego się z wytrawnym bulionem.

Dla kogo?

Zupa cebulowa to idealna propozycja dla miłośników klasycznej kuchni francuskiej oraz osób ceniących proste, ale wyraziste smaki. Sprawdzi się zarówno dla początkujących kucharzy, jak i doświadczonych smakoszy. Jest doskonałym wyborem dla tych, którzy szukają rozgrzewającego, sycącego dania, które jednocześnie zachwyca głębią smaku i aromatem.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta aromatyczna zupa świetnie sprawdzi się jako elegancka przystawka podczas wieczornego przyjęcia, rozgrzewający obiad w chłodne dni lub lekka kolacja. Podana w niewielkich miseczkach z chrupiącymi grzankami z serem stanie się małym kulinarnym wydarzeniem, które z pewnością docenią Twoi goście.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon) ma wielowiekową historię i początkowo była potrawą ubogich. Dodanie łyżki cukru podczas smażenia cebuli nie tylko przyspiesza proces karmelizacji, ale również wzbogaca smak zupy o subtelną słodycz, która idealnie równoważy się z wytrawnym winem.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z różnymi rodzajami sera do zapiekania grzanek – gruyère, ementaler czy comté nadadzą potrawie autentycznego francuskiego charakteru. Możesz również dodać świeże zioła – tymianek lub rozmaryn – zarówno do zupy, jak i jako dekorację, by wzbogacić aromat i walory wizualne tego klasycznego dania.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF