Składniki:
Piersi z kurczaka
3 sztuki
Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr
1 opakowanie
Jogurt naturalny
2 łyżki
Biała kapusta poszatkowana
1 szklanka
Czerwona kapusta poszatkowana
1 szklanka
Cebula biała
1 sztuka
Pomidor
1 sztuka
Placki tortilli
4 sztuki
Chili mielone
1 łyżeczka
Olej
50 mililitrów
Ketchup Hellmann's Łagodny
4 łyżki
Majonez Hellmann's Babuni
2 łyżki
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj zawartość Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr razem z ketchupem, majonezem i jogurtem. Jeżeli pragniesz, by twój domowy kebab był znacznie ostrzejszy – możesz dodać również chili.
Krok 2
Zawartość fixu z opakowania (marynata) połącz z 3 łyżkami oliwy. Piersi z kurczaka przepłucz, osusz i potnij w cienkie paski. Tak przygotowane mięso na domowy kebab połącz z gotową marynatą i odłóż na 15 minut do lodówki.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni podsmaż zamarynowane mięso z kurczaka. Pomidory opłucz, usuń szypułki i pokrój w półksiężyce. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. W dużym naczyniu spożywczym połącz obydwa rodzaje poszatkowanej kapusty i pokrojoną cebulę, po czym dodaj wcześniej przygotowany sos i wymieszaj ręką starannie wszystkie składniki domowego kababu.
Krok 4
Na stolnicy, blacie kuchennym lub stole rozłóż tortille – na każdą nałóż kapustę wymieszaną z sosem, usmażonego kurczaka i pomidora pokrojonego w półksiężyce. Całość zwiń dość mocno, zawijając boki tortilli do środka, by farsz domowego kebabu z kurczakiem nie wypadał na zewnątrz.
Krok 5
Tak wykonane domowe kebaby umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 5-8 minut. Jeszcze lepszy rezultat osiągniesz, piekąc kebaby na grillu elektrycznym, jeżeli takowy posiadasz.
Domowy Kebab Tradycyjny – Smak Ulicznego Przysmaku w Twoim Domu
Marzysz o soczystym kebabie, ale nie chcesz wychodzić z domu? Przygotuj go samodzielnie! Nasz przepis na domowy kebab z kurczakiem to gwarancja świeżych składników i doskonałego smaku. Wystarczy zamarynować mięso w aromatycznej mieszance z Fixem Kebab Knorr, przygotować kremowy sos czosnkowy i połączyć wszystko z chrupiącymi warzywami. Zawinięty w tortillę i delikatnie zapieczony kebab zachwyci Cię smakiem, który przewyższa ten z ulicznych budek. Cały proces zajmuje zaledwie 30 minut, a efekt? Soczyste mięso, chrupiące warzywa i kremowy sos zamknięte w ciepłej tortilli. Kontrolujesz jakość składników i poziom ostrości – możesz dodać chili dla miłośników pikantnych doznań lub pozostać przy łagodniejszej wersji.
Dla kogo?
Domowy kebab to propozycja dla wszystkich miłośników fast foodów, którzy cenią jakość i świeżość składników. Szczególnie ucieszy fanów soczystego mięsa drobiowego i chrupiących warzyw. To idealne rozwiązanie dla zabieganych osób, które w zaledwie pół godziny chcą przygotować pełnowartościowy posiłek. Rodzice docenią możliwość kontrolowania składników, a dzieci z pewnością pokochają ten smak!
Na jaką okazję?
Domowy kebab sprawdzi się jako niebanalny obiad dla całej rodziny, szybka kolacja po długim dniu pracy czy propozycja na nieformalne spotkanie ze znajomymi. To tańsza i zdrowsza alternatywa dla zamawianej pizzy czy kupowanych na mieście kebabów. Przygotowanie zajmuje tylko 30 minut, więc nie spędzisz w kuchni połowy dnia, a Twoi goście będą zachwyceni domowym fast foodem.
Czy wiesz, że?
Choć kebab kojarzy się z kuchnią turecką, pierwsze wzmianki o tej potrawie pochodzą ze starożytnej Persji! By ułatwić jedzenie domowego kebabu bez pobrudzenia ubrań, zawiń go ciasno w tortillę i dodatkowo w folię aluminiową. Możesz też podać go na talerzu do jedzenia nożem i widelcem. Podpieczenie zawiniętego kebabu na patelni lub grillu sprawi, że tortilla się nie rozwinie, a farsz będzie przyjemnie ciepły.
Dla urozmaicenia
Eksperymentuj z przepisem! Zamiast piersi z kurczaka wypróbuj mięso z udek. Wzbogać warzywną kompozycję o kapustę pekińską, świeże lub konserwowe ogórki, a nawet kukurydzę. Wypróbuj różne rodzaje pieczywa – zamiast tortilli użyj pity lub ormiańskiego placka lawasz. Każda wersja będzie równie pyszna, a Ty odkryjesz swoje ulubione połączenie smaków w domowym kebabie.