Składniki:
Mleko
2 szklanki
Jajka
4 sztuki
Mąka
1 szklanka
Masło
20 dekagramów
Ciasto:
Proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Żelatyna
3 łyżki
Cukier waniliowy
1 opakowanie
Cukier puder
3 łyżeczki
Kakao
4 łyżki
Bita śmietana
2 opakowania
Kawa
5 dekagramów
Polewa czekoladowa
5 łyżek
Budyń śmietankowy
2 opakowania
Alkohol
3 łyżki
trudne
90 min.
10 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sporządź ciasto: Ubij białka, pod koniec wsyp żółtka i cukier. Dodaj pozostałe składniki na ciasto i zamieszaj.
Krok 2
Wylej na blachę 26x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wypiekaj przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
Przygotuj masę I: budynie przyrządź na mleku, ostudź. Masło utrzyj sukcesywnie dodając budynie, rodzynki i cukier.
Krok 4
Przygotuj masę II: żelatynę rozpuść w 0.75 szklanki gorącej wody, ostudź. Kawę rozpuść w zagotowanym mleku, schłodź. Wsyp śmietanę i ubij. Dodaj żelatynę i połącz.
Krok 5
Przekrój biszkopt wzdłuż i nasącz go alkoholem.
Krok 6
Na spód ułóż masę I, następnie masę II. Ostudź do stężenia, nakryj biszkoptem, oblej polewą.
Kawowe ciasto z kremem budyniowym
Delikatny biszkopt nasączony alkoholem, kremowa masa budyniowa i puszysty krem kawowy – to połączenie, które zachwyci każdego miłośnika słodkości. Nasze kawowe ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealna na rodzinne spotkania i uroczyste okazje.
Dla kogo?
To ciasto spodoba się szczególnie miłośnikom kawy i słodkich deserów. Połączenie delikatnego biszkoptu z kremową masą budyniową i aromatyczną warstwą kawową tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jest to propozycja dla osób, które cenią sobie klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu.
Na jaką okazję?
Kawowe ciasto sprawdzi się doskonale na niedzielne popołudnie z rodziną, imieniny czy urodziny. To również świetny wybór na spotkania z przyjaciółmi przy kawie. Elegancki wygląd i wyrafinowany smak sprawiają, że ciasto będzie ozdobą każdego stołu podczas ważnych uroczystości rodzinnych.
Czy wiesz, że?
Kawa w deserach nie tylko nadaje im charakterystyczny aromat, ale także pogłębia smak czekolady i innych składników. Tradycja łączenia kawy z deserami sięga XVIII wieku, kiedy to w europejskich kawiarniach zaczęto serwować słodkie wypieki jako dodatek do tego aromatycznego napoju.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić smak ciasta dodając do masy budyniowej odrobinę likieru amaretto lub brandy. Ciekawym urozmaiceniem będzie też dodanie do kremu kawowego posiekanych orzechów włoskich lub migdałów. Dla bardziej intensywnego smaku kawy, możesz użyć espresso zamiast kawy rozpuszczalnej.