Składniki:

Ząbek czosnku

2 sztuki

Woda

0.5 litra

Majeranek

2 łyżki

Pieprz czarny mielony

2 szczypty

Ziele angielskie

2 sztuki

Liść laurowy

2 sztuki

Olej słonecznikowy

20 mililitrów

Cebula pokrojona w kostkę

100 gramów

Kasza gryczana

500 gramów

Wędzony boczek pokrojony w kostkę

200 gramów

Rosół wołowy Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Doprowadź do wrzenia pół litra wody, wsyp kostkę Knorr, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, całość gotuj przez dwie minuty.

Krok 2

W płaskim rondlu (wybierz taki, który zmieści się z pokrywką w piekarniku) zrumień boczek, wsyp cebulę i czosnek. Smaż całość około 3 minut, wsyp kaszę, przesmaż ją moment, mieszając z resztą składników.

Krok 3

Wszystko zalej gorącym bulionem, doprowadź do wrzenia, nakryj, umieść w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku na około 30 minut.

Krok 4

Po tym czasie kasza wchłonie całą ciecz i będzie miękka, przełóż ją do innego naczynia dodając na końcu roztartym majerankiem.

Kasza gryczana z wędzonym boczkiem na sypko

Aromatyczna kasza gryczana przygotowana z dodatkiem wędzonego boczku to klasyczne, sycące danie, które zachwyca głębokim smakiem i prostotą wykonania. Sekret tej potrawy tkwi w metodzie przygotowania – zapiekanie w piekarniku sprawia, że kasza wchłania wszystkie aromaty i pozostaje idealnie sypka.

Dla kogo?

Ta rustykalna potrawa to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków. Doskonale sprawdzi się jako pożywny obiad dla całej rodziny, szczególnie w chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Dzięki intensywnemu smakowi boczku i aromatycznych przypraw, zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Kasza gryczana z boczkiem świetnie sprawdzi się jako codzienny obiad, ale również jako dodatek do dań głównych podczas rodzinnych spotkań. To także doskonała propozycja na kolację w gronie przyjaciół, gdy chcemy zaserwować coś prostego, ale jednocześnie wyjątkowego w smaku.

Czy wiesz, że?

Kasza gryczana to jedno z najzdrowszych zbóż – zawiera cenne minerały i jest bogata w błonnik. Metoda pieczenia w piekarniku, którą wykorzystujemy w tym przepisie, pochodzi z tradycyjnej kuchni wschodnioeuropejskiej i gwarantuje, że każde ziarenko kaszy będzie równomiernie ugotowane i nasiąknięte aromatycznym bulionem.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić potrawę dodając suszone grzyby do bulionu lub świeże zioła przed podaniem. Świetnie sprawdzi się również z dodatkiem prażonych pestek dyni lub słonecznika, które dodadzą przyjemnej chrupkości. Dla bardziej wyrazistego smaku, możesz użyć wędzonego boczku o intensywniejszym aromacie.

Zostaw komentarz