Składniki:

Kasza gryczana

300 gramów

Bób

150 gramów

Kostka do mięs pieczeniowa Knorr

1 sztuka

Boczek wędzony

5 plastrów

Pieczarki

5 sztuk

Olej

2 łyżki

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Kasza gryczana z boczkiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotuj w delikatnie posolonej wodzie, ostudź i obierz ze skórek. Pieczarki pokrój na ósemki.

Krok 2

Boczek pokrój w małą kostkę i obsmaż w rondlu na gorącym oleju. Dorzuć pieczarki i smaż moment razem.

Krok 3

Wsyp kaszę do rondla i zalej 450 ml ciepłej wody. Potem dla uzyskania pełnego smaku dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Rozpuść ją w wodzie i doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Zredukuj ogień i gotuj kaszę aż do wchłonięcia całej cieczy. Zdejmij garnek z ognia, nakryj i odstaw na 10 minut.

Krok 5

Kilka minut przed zakończeniem dodaj do garnka przygotowany bób, zamieszaj i ponownie nakryj garnek pokrywką.

Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami – tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu

Aromatyczna kasza gryczana w towarzystwie chrupiącego boczku, delikatnych pieczarek i sezonowego bobu to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To danie łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaków polskiej kuchni. Sekret tej potrawy tkwi w odpowiednim połączeniu składników i doprawieniu ich kostką do mięs pieczeniową Knorr, która nada głębi smakowej.

Dla kogo?

Idealna propozycja dla zabieganych osób, które cenią sobie domowe jedzenie przygotowane w krótkim czasie. Kasza gryczana z boczkiem to także świetny wybór dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Danie jest sycące i pełnowartościowe, więc sprawdzi się jako główny posiłek dla całej rodziny.

Na jaką okazję?

Sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. To również doskonała propozycja na szybki lunch w pracy, który można przygotować dzień wcześniej i podgrzać. Kasza gryczana z boczkiem i warzywami to także świetny pomysł na wykorzystanie sezonowego bobu.

Czy wiesz, że?

Kasza gryczana to jedno z najzdrowszych zbóż dostępnych w polskiej kuchni. W przeciwieństwie do innych kasz, gryka zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni ją pełnowartościowym źródłem białka. Wędzony boczek nadaje potrawie charakterystycznego aromatu, który doskonale komponuje się z nutą majeranku.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie o posiekaną cebulę, pora lub selera. Świetnie sprawdzi się zarówno kasza palona, jak i jej biała, delikatniejsza wersja. Na talerzu udekoruj potrawę natką pietruszki lub roszponką, a dla miłośników serów dodaj pokruszony oscypek lub twaróg.

Zostaw komentarz