Składniki:

Karkówka

500 gramów

Fasolka Jaś

3 szklanki

Koncentrat pomidorowy

3 łyżki

Majeranek

2 łyżki

Ząbki czosnku

2 sztuki

Cebula

2 sztuki

Sól

Margaryna

2 łyżki

Przyprawa do karkówki Knorr

1 opakowanie

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Karkówka z fasolką

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę przemyj i wysusz. Potem natrzyj przyprawą z opakowania Knorr i połową majeranku. Upiecz w woreczku według wskazówek na opakowaniu Przyprawy do karkówki Knorr.

Krok 2

Uprzednio moczoną fasolę gotuj w tym samym płynie z dodatkiem odrobiny soli przez 30 minut.

Krok 3

Upieczoną karkówkę delikatnie ostudź i potnij w kostkę o wymiarze 2 cm.

Krok 4

Posiekaj cebulę i czosnek. Potem zrumień na margarynie.

Krok 5

Teraz dołóż do fasoli upieczoną karkówkę, przesmażoną cebulę z czosnkiem, koncentrat pomidorowy, resztę majeranku oraz wytworzony w trakcie pieczenia sos. Całość gotuj przez 20 minut. Serwuj z pieczywem.

Karkówka z fasolką Jaś – tradycyjne danie w nowej odsłonie

Odkryj na nowo smak polskiej kuchni z naszą karkówką z fasolką Jaś! To aromatyczne, sycące danie łączy w sobie delikatność mięsa z kremową konsystencją białej fasoli. Karkówka przyprawiona mieszanką Knorr i majerankiem, upieczona do soczystej miękkości, doskonale komponuje się z fasolą gotowaną powoli z dodatkiem cebuli, czosnku i koncentratu pomidorowego.

Dla kogo?

To danie idealne dla całej rodziny, szczególnie dla osób ceniących tradycyjne, pożywne posiłki. Porcja karkówki z fasolką Jaś dostarczy niezbędnych białek i błonnika, zaspokajając nawet największych głodomorów. To propozycja dla tych, którzy szukają prostego, ale sycącego obiadu na chłodniejsze dni.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Karkówka z fasolką sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. To także świetny pomysł na rodzinny weekend, gdy mamy więcej czasu na przygotowanie potrawy. Danie można przygotować z wyprzedzeniem – następnego dnia smakuje jeszcze lepiej!

Czy wiesz o tym?

Biała fasola Jaś to tradycyjny składnik polskiej kuchni, który warto przywrócić do łask. Aby skrócić czas przygotowania, namocz fasolę na 12 godzin przed gotowaniem. Warto przygotować ją dzień wcześniej, co znacznie przyspieszy proces przyrządzania całego dania następnego dnia.

Dla urozmaicenia

Podawaj karkówkę z fasolą z chrupiącym pieczywem lub eksperymentuj z dodatkami. Świetnie sprawdzi się kasza jęczmienna, gryczana lub pęczak. Możesz też zaserwować danie z pieczonymi ziemniakami. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj więcej ziół – rozmaryn lub tymianek doskonale podkreślą charakter tego dania.

Zostaw komentarz