Składniki:

Cebula

1 sztuka

Pieczarki

4 sztuki

Ser camembert

1 sztuka

Śmietana 22%

2 łyżki

Kajzerka

1 sztuka

Sól do smaku

1 szczypta

Podgardle wieprzowe

10 dekagramów

Szczypta majeranku

1 szczypta

Łopatka bez kości

30 dekagramów

Mała kapusta

1 sztuka

medium

średnie

45 min.

4 os.

Kapusta nadziewana mięsem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do tego przepisu wykorzystamy kapustę włoską. Z niewielkiej główki kapusty włoskiej usunąć twardy rdzeń. Po jego wycięciu wykonać zagłębienie na farsz zachowując odpadki z kapusty.

Krok 2

Po wydrążeniu otworu, umieścić w naczyniu, zalać wodą i podgotować kilka minut w delikatnie osolonej wodzie.

Krok 3

Do zmielonego mięsa wsypać, posiekaną na drobno podgardle, poszatkowaną resztę kapusty po wydrążeniu, sól wedle smaku, majeranek, pieprz, 1/2 namoczonej odciśniętej bułki, oraz zrumienioną cebulę. Wymieszać składniki mięsne dodając śmietanę 18% - 22%.

Krok 4

Po wyciągnięciu obgotowanej kapusty, umieścić farsz mięsny. Przenieść do naczynia. Dusić pod pokrywką ok. 45 minut w temperaturze ok. 60 stopni - na małym ogniu.

Krok 5

Przetransferować poduszoną kapustę ostrożnie do naczynia żaroodpornego. Zalać przygotowanym sosem z sera oraz podsmażonymi pieczarkami. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze około 200 stopni.

Krok 6

Kiedy osiągniemy właściwy kolor naszej zapiekanki umieszczamy ją na półmisku.

Kapusta włoska nadziewana mięsem – klasyk w nowej odsłonie

Kapusta włoska nadziewana mięsem to prawdziwa uczta dla podniebienia! Ta tradycyjna potrawa zyskuje nowy wymiar dzięki kremowemu sosowi serowemu i aromatycznym pieczarkom. Delikatne liście kapusty włoskiej otulają soczysty farsz mięsny, tworząc harmonijne połączenie smaków.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników tradycyjnej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Kapusta nadziewana zadowoli zarówno osoby ceniące klasyczne smaki, jak i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji. To propozycja dla całej rodziny – sycąca, pełnowartościowa i niezwykle aromatyczna.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Kapusta włoska nadziewana mięsem sprawdzi się doskonale na niedzielny obiad w gronie najbliższych. Może być również gwiazdą świątecznego stołu lub urozmaiceniem jesienno-zimowego menu. To także świetna propozycja na przyjęcie – elegancka w formie i bogata w smaku.

Czy wiesz, że?

Kapusta włoska to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jest bogata w witaminę C, K oraz błonnik. W połączeniu z mięsem tworzy pełnowartościowy posiłek, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Zapiekanie z sosem serowym nadaje potrawie kremowej konsystencji i wyjątkowego smaku.

Dla urozmaicenia

Farsz możesz wzbogacić o ulubione zioła – rozmaryn, tymianek czy bazylię. Zamiast sosu serowego spróbuj podać kapustę z sosem pomidorowym lub grzybowym. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do farszu czosnek lub paprykę. Kapustę możesz również przygotować w wersji wegetariańskiej, zastępując mięso mieszanką kasz i warzyw.

Zostaw komentarz