Składniki:

Ser żółty

1 plaster

Masło

2 łyżeczki

Ogórek zielony

4 sztuki

Kromka chleba

3 sztuki

Sałata zielona

1 sztuka

Poziomki

6 sztuk

Pestki arbuza

3 sztuki

easy

łatwe

15 min.

4 os.

Kanapkowe jeżyki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczywo posmarować masełkiem.

Krok 2

Na wierzch położyć po jednym liściu sałaty zielonej. Plasterek żółtego sera pokroić na mniejsze kawałki (paseczki) a te podzielić na jeszcze drobniejsze.

Krok 3

Umieść na liściach sałaty - będą pełnić funkcję igieł. Poziomki (po 2) umieść tak, jakby stanowiły oczy jeża, a pestki arbuza zastosuj jako nosek (mogą być również czarne oliwki).

Krok 4

Doskonałe dla dzieci- niejadków. Umieścić na talerzu, obok nich kilka plasterków zielonego ogórka jako dekorację

Kanapkowe jeżyki – zabawne śniadanie dla małych niejadków

Kanapkowe jeżyki to nie tylko pyszne, ale i niezwykle urocze śniadanie, które zachwyci każdego małego niejadka! Wystarczy kilka prostych składników, by zwykłe kanapki zamienić w sympatyczne zwierzątka, które aż proszą się o zjedzenie.

Dla kogo?

Kanapkowe jeżyki to idealne rozwiązanie dla rodziców, których dzieci nie przepadają za jedzeniem. Zabawny wygląd kanapek sprawia, że nawet najbardziej wybredne maluchy z chęcią sięgną po takie śniadanie. To również świetny sposób na wprowadzenie warzyw i nabiału do diety dziecka w atrakcyjnej formie.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Te urocze kanapki sprawdzą się jako codzienny posiłek, ale mogą być również gwiazdą dziecięcego przyjęcia urodzinowego czy pikniku. Przygotuj je na podwieczorek w przedszkolu lub jako niespodziankę na rozpoczęcie roku szkolnego – gwarantujemy, że zrobią furorę wśród dzieci!

Czy wiesz o tym?

Angażowanie dzieci w przygotowanie kanapkowych jeżyków to świetny sposób na rozwijanie kreatywności i umiejętności manualnych. Pozwól maluchom samodzielnie układać „kolce” z sera i tworzyć buzie jeżyków – to nie tylko zabawa, ale i nauka odpowiedzialności oraz podstaw zdrowego odżywiania.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi składnikami! Zamiast poziomek jako oczy sprawdzą się również małe kawałki papryki lub pomidorków koktajlowych. „Kolce” jeżyka możesz wykonać z cienko pokrojonej marchewki lub wędliny. Dodaj kilka listków rukoli wokół kanapki, by stworzyć wrażenie, że jeżyk spaceruje po trawie.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF