Składniki:
Polędwiczka wieprzowa
300 gramów
Przyprawa do gyrosa Knorr
1 opakowanie
Kiszona kapusta
300 gramów
Cebule
2 sztuki
Rzeżucha
1 opakowanie
Ser żółty
200 gramów
Majonez Hellmann's Babuni
3 łyżki
Kminek
0.5 łyżeczki
Chleb razowy pełnoziarnisty
1 sztuka
Ketchup Hellmann's Łagodny
80 mililitrów
Masło lub margaryna
20 gramów
łatwe
45 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpocznij przygotowanie kanapki gyros od mięsa. 300 gramów polędwiczki wieprzowej potnij w plastry o grubości około centymetra. Umieść je w średniej lub dużej misce. Obsyp mięso Przyprawą do gyrosa Knorr i zamieszaj. Ostrożnie wetrzyj przyprawę w polędwiczki. Przygotuj patelnię. Podgrzej na niej łyżkę oleju, a potem zrumień przyprawione polędwiczki z obu stron. Mięso powinno nabrać złotego koloru.
Krok 2
Przystąp do przygotowania kapusty kiszonej. Odciśnij ją z nadmiaru płynu na sicie. Następnie weź deskę do krojenia i posiekaj na niej drobno dwie cebule. Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę oleju i zrumień na nim pokrojoną cebulę. W międzyczasie posiekaj drobno pół łyżeczki kminku. Kiedy cebula zrumieni się, dodaj do niej odcedzoną kapustę kiszoną. Przypraw całość do smaku czarnym pieprzem oraz kminkiem. Smaż przez moment, nieustannie mieszając. Potem zdejmij garnek z ognia, by składniki nie przypaliły się.
Krok 3
Pora na bazę kanapki, czyli przygotowanie pieczywa. Najpierw posiekaj rzeżuchę. Pełnoziarnisty chleb razowy przekrój na kromki o grubości około 1 centymetra, następnie posmaruj je margaryną i posyp rzeżuchą.
Krok 4
Na pierwszej kromce rozłóż kapustę i podsmażone kawałki mięsa. Posyp składniki startym serem żółtym. Wszystko nakryj drugą kromką. Podczas przygotowywania kanapek możesz nagrzać piekarnik do 180°C w funkcji góra-dół. Tak sporządzoną kanapkę z gyrosem włóż do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. Możesz również opiec ją w opiekaczu. Kanapka powinna zrumienić się z obu stron.
Krok 5
Na zakończenie przygotuj sos do kanapek gyros. Połącz w miseczce zawartość Sosu paprykowo-ziołowego z opakowania Fix Knorr z 3 łyżkami majonezu oraz 80 mililitrami delikatnego ketchupu. Jeżeli pragniesz nadać kanapce ostrzejszy charakter, zastąp ketchup wersją pikantną.
Krok 6
Połącz składniki i przelej gotowy sos na kanapki lub serwuj w osobnej miseczce. Kanapki gyros podawaj przecięte na połowę.
Kanapka gyros – grecka uczta w domowym wydaniu
Odkryj nowy wymiar smaku z naszą kanapką gyros! To wyjątkowe połączenie soczystej polędwiczki wieprzowej, przyprawionej aromatyczną mieszanką Knorr, z kiszoną kapustą i chrupiącym chlebem razowym. Mięso, delikatnie obtoczone w przyprawach i przyrumienione na patelni, zachwyca intensywnym smakiem, który idealnie komponuje się z kapustą kiszoną podsmażoną z cebulą i kminkiem.
Całość dopełnia pełnoziarnisty chleb razowy z dodatkiem świeżej rzeżuchy, a wszystko to przykryte warstwą rozpuszczonego sera żółtego. Sekret tej kanapki tkwi w wyjątkowym sosie paprykowo-ziołowym, który nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Możesz dostosować poziom pikantności, wybierając łagodny lub ostry ketchup do sosu.
Dla kogo?
Jeśli przepadasz za grecką kuchnią, ta kanapka z gyrosem z pewnością podbije Twoje serce! Znana również jako kanapka kebab, stanowi idealne drugie śniadanie do pracy lub sycącą przekąskę podczas przejażdżki rowerowej.
Na jaką okazję?
Kanapka gyros sprawdzi się zarówno jako drugie śniadanie zabrane do pracy czy szkoły, jak i apetyczna przekąska na nieformalnym spotkaniu z przyjaciółmi. Jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo smaczna!
Czy wiesz, że?
Słowo ‘gyros’ pochodzi z języka greckiego i oznacza ‘obracać’. Nazwa wzięła się od szpikulca, na którym tradycyjnie obraca się podgrzewane mięso, ścinane później prosto na talerze lub do pity.
Dla urozmaicenia
Gyros można podawać na wiele różnych sposobów. Oprócz klasycznej wersji na chlebie razowym, możesz eksperymentować z różnymi dodatkami – kiszoną kapustą, cebulą, rzeżuchą i serem żółtym, tworząc własne, niepowtarzalne kompozycje smakowe.