Składniki:

Oliwa z oliwek

2 łyżki

Sos sałatkowy Szefa Knorr

1 sztuka

Bulion

1 litr

Ocet jabłkowy

1 łyżka

Oliwa z oliwek z ziołami

1 łyżka

Kalafior

1 sztuka

easy

łatwe

15 min.

4 os.

Kalafior szefa

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior płuczemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy w bulionie al dente – aby zachował sprężystość.

Krok 2

Sos sałatkowy szefa mieszamy z oliwą z oliwek, oliwą bazyliową oraz octem jabłkowym.

Krok 3

Kalafiora umieszczamy na talerzu, polewamy sosem, posypujemy grzankami.

Kalafior Szefa – Prosty Przepis na Wyjątkową Przekąskę

Delikatny kalafior przygotowany metodą al dente zachowuje swoją naturalną jędrność i chrupkość, stając się doskonałą bazą dla aromatycznego sosu. Różyczki kalafiora, ugotowane w intensywnym bulionie, nabierają głębi smakowej, jednocześnie pozostając sprężyste pod widelcem. Całość skropiona wykwintnym sosem na bazie oliwy z oliwek i oliwy bazyliowej z dodatkiem octu cydrowego tworzy harmonijne połączenie, które zwieńczają chrupiące grzanki.

Dla kogo?

Kalafior Szefa to propozycja dla miłośników lekkiej kuchni, osób dbających o zdrowie oraz wszystkich, którzy cenią sobie proste, ale wyraziste smaki. Danie sprawdzi się zarówno jako przekąska dla wegetarian, jak i dodatek do obiadu dla całej rodziny. Jego delikatny charakter docenią również osoby na diecie lekkostrawnej.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ten elegancki kalafior idealnie sprawdzi się jako przystawka podczas rodzinnego obiadu, element bufetu na przyjęciu, czy lekka kolacja w ciepły wieczór. Możesz go również przygotować na lunch do pracy – zachowa świeżość i smak nawet po kilku godzinach.

Czy wiesz o tym?

Kalafior to prawdziwa skarbnica witaminy C i przeciwutleniaczy. Gotowanie al dente pozwala zachować większość wartości odżywczych, które tracone są podczas długiego gotowania. Ocet cydrowy nie tylko dodaje charakteru, ale również wspomaga trawienie.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie o prażone pestki słonecznika, świeże zioła jak koperek czy natka pietruszki, lub dodać odrobinę tartego parmezanu. Dla bardziej wyrazistego smaku, przed podaniem skrop kalafior sokiem z cytryny i posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Zostaw komentarz