Składniki:

Kaczka

1 sztuka

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

2 łyżki

Cytryna

3 sztuki

Cebula

1 sztuka

Białe wytrawne wino

1 szklanka

Imbir suszony

1 łyżeczka

easy

łatwe

90 min.

4 os.

Kaczka w sosie cytrynowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do wnętrza oczyszczonej i opłukanej kaczki włóż dwie cytryny.

Krok 2

Trzecią przekrój na połowę, odetnij z każdej połowy po 2 plasterki, z pozostałości wyciśnij sok.

Krok 3

Do naczynia żaroodpornego umieść kaczkę, dodaj około 2 szklanek wody, wsyp pokrojoną w plastry cebulę, imbir oraz przyprawę Knorr.

Krok 4

Doprowadź do wrzenia i umieść pod pokrywą w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Zapiekaj przez około 60 minut.

Krok 5

Wyjmij kaczkę z piekarnika, przecedź sos.

Krok 6

Kaczkę ponownie umieść w naczyniu, zalej winem, wprowadź do piekarnika i zapiekaj 30 minut. Upieczoną kaczkę połóż na półmisku, skrop sokiem z cytryny i udekoruj plasterkami cytryny.

Kaczka w sosie cytrynowym – klasyk w nowej odsłonie

Soczysta kaczka w aromatycznym sosie cytrynowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mięso kaczki, delikatne i pełne smaku, w połączeniu z orzeźwiającą nutą cytryny tworzy harmonijne połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Ta wytworna potrawa idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na elegancką kolację dla gości. Kaczka w sosie cytrynowym to propozycja dla osób, które cenią sobie klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu. Delikatne mięso kaczki otulone aromatycznym sosem zadowoli każdego, kto lubi wyraziste, ale zrównoważone smaki.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Kaczka w sosie cytrynowym doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, podczas rodzinnych uroczystości czy romantycznej kolacji we dwoje. To danie, które wprowadza nutę elegancji i wykwintności, jednocześnie będąc stosunkowo proste w przygotowaniu.

Czy wiesz, że?

Sekret idealnie upieczonej kaczki tkwi w powolnym i długim pieczeniu. Dzięki temu mięso zachowuje soczystość i miękkość, a skórka staje się chrupiąca. Cytryna umieszczona wewnątrz kaczki nie tylko nadaje jej aromat, ale również pomaga w równomiernym pieczeniu mięsa od środka.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak sosu dodając łyżkę miodu lub konfitury z żurawiny. Kaczkę w sosie cytrynowym podawaj z pieczonymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub dzikim ryżem. Doskonałym dodatkiem będą również karmelizowane jabłka lub gruszki, które świetnie komponują się z delikatnym mięsem kaczki i kwaskowatym sosem cytrynowym.

Zostaw komentarz