Składniki:

Ziemniaki

4 sztuki

Pieprz

1 szczypta

Miód

2 łyżki

Musztarda Dijon

2 łyżki

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

Udka z kaczki

500 gramów

Cytryna 1/2

1 sztuka

Winogrona czerwone

15 sztuk

Jabłko zielone

1 sztuka

easy

łatwe

60 min.

2 os.

Kaczka TRICOLORE z czosnkowymi ziemniaczkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nóżki kaczki opłucz. Połącz musztardę z miodem na gładką masę. Starannie posmaruj nią nóżki. Odłóż na moment.

Krok 2

Ziemniaki obierz, potnij na ćwiartki. Umieść w płaskim naczyniu wyścielonym papierem do pieczenia. Cytrynę i jabłko pokrój na ósemki (nie usuwaj skórki)

Krok 3

Kaczkę umieść w naczyniu żaroodpornym, na brzegach ułóż owoce. Posyp pieprzem kolorowym. Ziemniaki oprósz czosnkową kostką. Kaczkę piecz w 180 °C przez 50 minut. Równocześnie możesz piec ziemniaki, aż nabiorą złotego koloru.

Kaczka TRICOLORE z czosnkowymi ziemniaczkami

Soczyste udka z kaczki w słodko-pikantnej glazurze miodowo-musztardowej, podane z aromatycznymi ziemniaczkami czosnkowymi, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kaczka pieczona z dodatkiem świeżych jabłek i cytryny nabiera wyjątkowego smaku, a kolorowy pieprz nadaje potrawie charakterystycznego aromatu i wyglądu, stąd nazwa „TRICOLORE”.

Dla kogo?

To danie idealne dla miłośników wyrazistych smaków i tradycyjnej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Kaczka TRICOLORE zadowoli zarówno osoby ceniące klasyczne połączenia, jak i poszukujące nowych doznań kulinarnych. Doskonała propozycja dla rodzin i par, które lubią celebrować wspólne posiłki przy stole.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Kaczka TRICOLORE sprawdzi się znakomicie podczas niedzielnego obiadu rodzinnego, ale także na kolacji z przyjaciółmi czy podczas świątecznego spotkania. To eleganckie danie, które z powodzeniem można podać na specjalne okazje, gdy chcemy zaimponować gościom wyjątkowym smakiem i efektowną prezentacją.

Czy wiesz, że?

Połączenie kaczki z owocami to klasyka kuchni francuskiej. Kwaskowata cytryna i słodkie jabłko doskonale równoważą tłustość mięsa kaczki, sprawiając, że danie staje się lżejsze i bardziej zrównoważone. Kolorowy pieprz nie tylko dodaje aromatu, ale także pięknie prezentuje się na złocistej skórce.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak ziemniaków dodając do nich rozmaryn lub tymianek. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, do glazury miodowo-musztardowej dodaj odrobinę sosu sojowego lub balsamicznego. Kaczkę możesz również podać z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi zamiast ziemniaków.

Zostaw komentarz