Składniki:

Pierś indyka

500 gramów

Pieczarki

10 sztuk

Natka pietruszki

1 sztuka

Sos śmietanowo-grzybowy Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

3 os.

Indyk w sosie śmietanowym z pieczarkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Indyczą pierś kroimy w kosteczki.

Krok 2

Cebulę kroimy w półkrążki.

Krok 3

Kurczaka podsmażamy z cebulą na niewielkiej ilości tłuszczu, aż do momentu, gdy mięso będzie ugotowane.

Krok 4

Pieczarki tniemy na bardzo cienkie plastry (można zastosować szatkownicę) i wsypujemy do kurczaka.

Krok 5

Smażymy przez kilka minut, a na koniec dodajemy sól.

Krok 6

Wszystko zalewamy sosem śmietanowym.

Indyk w sosie śmietanowym z pieczarkami

Delikatna pierś indyka w aksamitnym sosie śmietanowym z aromatycznymi pieczarkami to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To danie, w którym soczyste kawałki mięsa indyka harmonijnie łączą się z leśnym aromatem pieczarek, tworząc kompozycję idealnie zbalansowanych smaków.

Dla kogo?

Danie to jest idealne dla osób ceniących szybkie, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki. Indyk, jako źródło chudego białka, sprawdzi się w diecie osób dbających o linię, sportowców oraz wszystkich, którzy pragną zjeść coś lekkiego, a jednocześnie sycącego. Kremowy sos nadaje potrawie elegancji, nie obciążając jej zbyt dużą ilością kalorii.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Indyk w sosie śmietanowym sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Podany z ryżem lub makaronem tworzy kompletny posiłek, który można przygotować w zaledwie 30 minut. To również świetna propozycja na rodzinny obiad w weekend, gdy chcemy spędzić więcej czasu z bliskimi, a mniej w kuchni.

Czy wiesz o tym?

Pieczarki nie tylko dodają potrawie charakterystycznego aromatu, ale są również źródłem cennych składników odżywczych, w tym witamin z grupy B oraz selenu. Indyk z kolei dostarcza pełnowartościowego białka przy niskiej zawartości tłuszczu, co czyni to danie nie tylko smacznym, ale i zdrowym wyborem.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić potrawę o suszone pomidory lub świeże zioła – rozmaryn i tymianek doskonale podkreślą smak indyka. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj łyżeczkę musztardy dijon do sosu śmietanowego lub odrobinę białego wina podczas duszenia pieczarek.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF