Składniki:

Szynka wieprzowa

400 gramów

Cebula

2 sztuki

Fix Schab a'la stroganoff Knorr

1 opakowanie

Woda

500 mililitrów

Śmietanka

200 mililitrów

Pieczarki

300 gramów

Papryka ostra w proszku, mielona

1 łyżeczka

Papryka słodka

1 łyżeczka

Majeranek

1 łyżeczka

Ząbki czosnku

2 sztuki

Natka pietruszki

0.5 pęczka

Tłuszcz do smażenia

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Gulasz wieprzowy ze śmietaną

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso i cebulę potnij w kostkę o wymiarze 2 cm. Pieczarki pokrój na kawałki.

Krok 2

Na patelni podsmaż mięso, cebulę i posiekany czosnek. Kiedy się zrumienią, wsyp pieczarki.

Krok 3

Dodaj przyprawy i kontynuuj smażenie przez moment.

Krok 4

Zalej wszystko 500 ml wody i duś przez około 15 minut, dopóki mięso nie stanie się miękkie.

Krok 5

Wymieszaj fix Knorr z śmietanką.

Krok 6

Dodaj sos do gulaszu. Gotuj przez kolejne 10 minut i serwuj oprószony siekaną natką pietruszki.

Gulasz wieprzowy ze śmietaną – rozgrzewająca uczta dla całej rodziny

Czy istnieje coś bardziej kojącego niż aromatyczny, kremowy gulasz po powrocie do domu w chłodny dzień? Ten gulasz wieprzowy ze śmietaną to prawdziwa uczta dla podniebienia – soczyste kawałki mięsa, aromatyczne pieczarki i aksamitny sos śmietanowy tworzą harmonijną kompozycję smaków, która rozgrzewa ciało i duszę. Delikatne mięso z szynki rozpływa się w ustach, a pieczarki dodają całości głębi smaku. Wszystko to otulone kremowym sosem śmietanowym z nutą aromatycznych ziół.

Dla kogo?

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i śmietaną to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni z nutą finezji. Przypadnie do gustu zarówno fanom klasycznego węgierskiego gulaszu szukającym odmiany, jak i osobom ceniącym kremowe, delikatne sosy. To danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających domowników.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ten aromatyczny gulasz sprawdzi się idealnie podczas rodzinnych obiadów, gdy za oknem szaleje niepogoda. To również doskonały wybór na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi czy rozgrzewającą kolację po długim dniu. Podany w efektowny sposób stanie się gwiazdą stołu podczas świętowania małych i dużych sukcesów.

Czy wiesz, że?

Pieczarki w trakcie duszenia tracą znaczną część swojej objętości, ponieważ w 90% składają się z wody. Planując przygotowanie gulaszu dla większej liczby osób, warto zaopatrzyć się w większą ilość tych grzybów, aby zachować ich wyrazisty smak w potrawie.

Dla urozmaicenia

Gulasz możesz udekorować nie tylko natką pietruszki, ale również świeżym koprem lub listkami bazylii. Doskonale smakuje podany z kaszą gryczaną, pęczakiem, ziemniakami lub chrupiącym pieczywem. Dla pełni smaku dodaj na talerz kiszony ogórek, który świetnie przełamie kremową konsystencję sosu.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF