Składniki:
Mięso wieprzowe
50 dekagramów
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
1 łyżeczka
Puszka zielonego groszku
1 sztuka
Fix Gulasz węgierski Knorr
1 sztuka
Pory (tylko jasne części)
50 dekagramów
Słodka śmietana
1 szklanka
Żółtko
1 sztuka
Mąka pszenna
1 łyżka
Sok z cytryny
Pieprz
Olej do smażenia
łatwe
60 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso po oczyszczeniu i umyciu natrzyj sokiem cytrynowym i posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 60 minut.
Krok 2
W międzyczasie starannie oczyść pory i pokrój je na dosyć grube krążki. Podsmaż lekko na rozgrzanym oleju.
Krok 3
Mięso posyp mąką i obsmaż na tym samym tłuszczu. Dorzuć pory, smaż przez kilka minut. Podlewaj mięso w razie potrzeby zalewą z groszku.
Krok 4
Wsyp groszek i Fix Gulasz Knorr, zamieszaj.
Krok 5
Śmietanę ubij z żółtkiem, wprowadź do mięsa, ogrzewaj moment (nie pozwól na zagotowanie, gdyż groszek może się rozpaść.
Aromatyczny gulasz wieprzowy z groszkiem
Delikatne kawałki wieprzowiny w aksamitnym sosie z dodatkiem słodkiego groszku to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ten klasyczny gulasz zyskuje wyjątkowy charakter dzięki połączeniu soczystego mięsa z delikatną nutą cytryny i aromatycznymi porami.
Dla kogo?
Gulasz wieprzowy z groszkiem to doskonała propozycja dla całej rodziny. Delikatne mięso i kremowy sos przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To także świetna opcja dla osób ceniących tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu.
Na jaką okazję?
Ten sycący gulasz sprawdzi się idealnie na niedzielny obiad w gronie najbliższych. Możesz go również przygotować na większe spotkanie rodzinne lub kolację z przyjaciółmi. Dzięki prostocie wykonania i wyrazistemu smakowi, danie to będzie gwiazdą każdego stołu.
Czy wiesz, że?
Marynowanie mięsa w soku z cytryny nie tylko nadaje mu delikatny aromat, ale również sprawia, że staje się ono bardziej kruche i soczyste. Dodatek Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr wzbogaca smak i podkreśla naturalne walory wieprzowiny.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić gulasz o inne warzywa – świetnie sprawdzą się marchewka, papryka czy pieczarki. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj odrobinę ostrej papryki lub świeżego chili. Gulasz doskonale komponuje się z kaszą gryczaną, ziemniakami lub makaronem tagliatelle.