Składniki:

Pomidory

4 sztuki

Ząbki czosnku

2 sztuki

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

2 sztuki

Kozi ser

8 plastrów

Rozmaryn

1 sztuka

Tymianek

2 sztuki

Bułka paryska kromki

8 sztuk

Oliwa

4 łyżki

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Grzanki z kozim serem i pomidorami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dojrzałe, mięsiste pomidory przekrój na pół, umieść na pergaminie, posyp listkami tymianku i rozmarynu.

Krok 2

Posyp rozdrobnioną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr i polej 2 łyżkami oliwy. Umieść na godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.

Krok 3

Kawałki bułki paryskiej skrop oliwą, przetrzyj czosnkiem i umieść plaster koziego sera.

Krok 4

Pieczywo podgrzej w piekarniku, aby ser nieznacznie się rozpuścił i umieść na nich połówki upieczonego pomidora.

Grzanki z kozim serem i pomidorami – elegancka przystawka w prostym wydaniu

Chrupiące grzanki z bagietki, zwieńczone kremowym kozim serem i aromatycznymi, pieczonymi pomidorami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Soczyste pomidory, delikatnie zapieczone z ziołami, w połączeniu z wyrazistym smakiem koziego sera tworzą harmonijną kompozycję, która zachwyci nawet wybrednych smakoszy.

Dla kogo?

Ta przystawka idealnie sprawdzi się zarówno dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej, jak i dla osób poszukujących prostych, ale wyrafinowanych przekąsek. Grzanki z kozim serem i pomidorami to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie połączenie klasycznych smaków w nowoczesnym wydaniu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Grzanki doskonale sprawdzą się jako elegancka przystawka przed głównym daniem podczas kolacji z bliskimi. To również świetna propozycja na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi, bankiet czy przyjęcie koktajlowe. Ich uniwersalny charakter pozwala serwować je zarówno na oficjalnych uroczystościach, jak i podczas kameralnych spotkań w domowym zaciszu.

Czy wiesz o tym?

Kozi ser, będący głównym składnikiem tej przystawki, jest niezwykle aromatyczny i posiada charakterystyczny, delikatny smak, który wyróżnia się na tle innych serów. Natarcie grzanek czosnkiem przed zapiekaniem to klasyczny zabieg kuchni francuskiej, który nadaje potrawie głębi smakowej.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z dodatkami do grzanek – zamiast tymianku i rozmarynu wypróbuj bazylię lub oregano. Pomidory możesz zastąpić grillowaną papryką lub bakłażanem. Dla bardziej wyrazistego smaku, przed podaniem skrop grzanki balsamicznym octem lub posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Zostaw komentarz