Składniki:
Mięso jagnięce z nogi lub combra
800 gramów
Przyprawa do wieprzowiny Knorr
2 łyżki
Pomidory malinowe
10 sztuk
Bakłażan
1 sztuka
Szalotka
10 sztuk
Ząbek czosnku
3 sztuki
Oliwa z oliwek
50 mililitrów
Czerwone lub zielone śliwki mirabelki
2 kilogramy
Kmin rzymski
1 łyżeczka
Czerwone chilli
1 sztuka
2 cebule białe
200 gramów
Cukier
2 łyżeczki
Sól
1 łyżeczka
Zmielone ziarna kolendry
1 łyżeczka
Ząbek czosnku
2 sztuki
średnie
90 min.
6 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso potnij na duże kawałki o zbliżonej wielkości. Czosnek posiekaj drobno. Zmieszaj część posiekanego czosnku z oliwą oraz przyprawą Knorr.
Krok 2
Porcje mięsa ponabijaj na długie patyczki lub metalowe szpikulce.
Krok 3
Bakłażana pokrój w grube kostki. Posyp solą i odstaw na 15 minut. Potem odciśnij wydzielony sok. Bakłażany przepłucz pod zimną, bieżącą wodą, usuwając jednocześnie nadmiar soli.
Krok 4
Szalotki blanszuj przez 3 minuty w gotującej się wodzie. Zdejmij skórkę.
Krok 5
Pomidorki przekrój na połówki. Nabijaj na szpadki naprzemiennie raz bakłażana, raz cebulkę, raz pomidorka. Powtórz tę sekwencję kilkakrotnie.
Krok 6
Przygotowane szaszłyki grilluj na bardzo rozgrzanym węglu. Serwuj z sosem Tkemali.
Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali
Prawdziwa uczta dla zmysłów prosto z gruzińskich gór! Nasze szaszłyki z jagnięciny to kwintesencja kuchni kaukaskiej – soczyste kawałki mięsa zamarynowane w aromatycznej mieszance czosnku, oliwy i przypraw Knorr, które nabierają niepowtarzalnego smaku podczas grillowania nad rozżarzonymi węglami.
Dla kogo?
Idealne dla miłośników wyrazistych smaków i egzotycznych doznań kulinarnych. Szaszłyki z jagnięciny zadowolą zarówno amatorów mięsnych przysmaków, jak i osoby poszukujące nowych, etnicznych inspiracji na talerzu. To danie, które zachwyci każdego, kto ceni sobie autentyczne smaki z odległych zakątków świata.
Na jaką okazję?
Doskonałe na letnie grillowanie w gronie przyjaciół, rodzinne uroczystości czy wieczór z nutą egzotyki. Przygotowanie szaszłyków to także świetny pomysł na weekend, gdy mamy więcej czasu, by zadbać o odpowiednią marynację mięsa i przygotowanie tradycyjnego sosu Tkemali.
Czy wiesz, że?
Sos Tkemali to jeden z filarów gruzińskiej kuchni, przygotowywany z kwaśnych mirabelek i aromatycznych ziół. Tradycyjnie doprawiany jest kolendrą (zarówno nasionami, jak i natką), czosnkiem, kuminem oraz pikantną papryczką chili. W Gruzji podaje się go nie tylko do szaszłyków, ale także do innych mięsnych potraw.
Dla urozmaicenia
Szaszłyki możesz podać z chlebem szoti lub pitą, które idealnie komponują się z soczystym mięsem i kwaśnym sosem. Dla pełni doznań, przygotuj również gruzińską sałatkę z pomidorów, ogórków i orzechów włoskich. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zmniejsz ilość czosnku i chili w sosie Tkemali.