Składniki:

Cukinia

1 sztuka

Olej

2 łyżki

Sól

4 szczypty

Przyprawa do mięs Knorr

2 szczypty

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

1 łyżeczka

Bakłażan

1 sztuka

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

3 sztuki

Patison

1 sztuka

easy

łatwe

15 min.

4 os.

Grillowany patison z kolegami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie dokładnie myjemy nie obierając. Kroimy ją na plasterki, posypujemy przyprawą uniwersalną zmieszaną z przyprawą do mięs konorr, grillujemy po obu stronach.

Krok 2

Bakłażana myjemy, tniemy w długie paski i solimy. Odstawiamy na około 10 min. Myjemy i osuszamy. Doprawiamy przyprawą uniwersalną zmieszaną z przyprawą do mięs knorri i grillujemy.

Krok 3

Patisona tniemy na plastry, solimy i zostawiamy na około 30 min, aby zmiękł. Płuczemy, nacieramy oliwą i grillujemy. Warzywa umieszczamy na półmisku. Skrapiamy olejem zmieszanym z rozdrobnioną mini kostką czosnkową knorr.

Letnie Trio z Grilla: Patison, Cukinia i Bakłażan

Odkryj harmonię smaków letnich warzyw przygotowanych na grillu! Patison, cukinia i bakłażan tworzą doskonałe trio, które zachwyci podniebienia wszystkich miłośników grillowania.

Dla kogo?

Ta kompozycja grillowanych warzyw to idealna propozycja dla wegetarian, ale również świetny dodatek do dań mięsnych. Soczyste warzywa z aromatycznymi przyprawami zadowolą zarówno osoby dbające o linię, jak i poszukujące nowych smaków na talerzu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Grillowany patison z kolegami sprawdzi się podczas rodzinnego grillowania, spotkań z przyjaciółmi czy weekendowego obiadu na świeżym powietrzu. To także doskonała propozycja na lekką kolację w ciepły, letni wieczór.

Czy wiesz, że?

Patison przed grillowaniem warto posolić i odstawić na około 30 minut – dzięki temu zmięknie i lepiej wchłonie aromaty. Podobnie bakłażan – solenie przez 10 minut pomaga pozbyć się goryczki i nadmiernej wody. Te proste triki znacząco poprawiają smak i teksturę warzyw.

Dla urozmaicenia

Grillowane warzywa można podać skropione aromatycznym olejem czosnkowym przygotowanym z kostki Knorr. Warto eksperymentować z przyprawami – oprócz uniwersalnych mieszanek sprawdzą się także świeże zioła, jak rozmaryn czy tymianek. Gotowe warzywa można również posypać serem feta lub podać z dipem jogurtowym.

Zostaw komentarz