Składniki:

Udka z kurczaka bez kości

600 gramów

Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr

1 sztuka

Papryczka chili świeża lub w proszku

0.25 łyżeczki

Świeża kolendra

1 pęczek

Oliwa z oliwek

5 łyżek

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową Knorr pokrusz w miseczce i starannie wymieszaj z oliwą. Dodaj posiekane chili oraz pociętą kolendrę.

Krok 2

Kawałki mięsa posmaruj marynatą po obu stronach. Umieść na 15 minut w lodówce.

Krok 3

Mięso umieszczaj na nagrzanym grillu i smaż po 5 minut z obu stron. Serwuj z chrupiącą sałatą.

Grillowane udka z kurczaka z chili i kolendrą

Soczyste udka z kurczaka w pikantnej marynacie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Sekret tkwi w idealnym połączeniu aromatycznej kostki rosołowej Knorr, świeżej kolendry i ostrego chili, które nadają mięsu niepowtarzalny, wyrazisty smak. Chrupiąca z zewnątrz i delikatna w środku tekstura sprawi, że to danie stanie się ulubionym punktem Twojego grillowego menu.

Dla kogo?

Pikantne udka z kurczaka to propozycja dla miłośników wyrazistych smaków i aromatycznych przypraw. Doskonale sprawdzą się zarówno dla osób ceniących klasyczne dania z nutą egzotyki, jak i dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. To również świetna opcja dla zabieganych – przygotowanie marynaty zajmuje zaledwie kilka minut!

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie idealnie sprawdzi się podczas letniego grillowania w ogrodzie, ale równie dobrze smakuje przygotowane na patelni grillowej w domowym zaciszu. Możesz je zaserwować na nieformalnym spotkaniu z przyjaciółmi, rodzinnym obiedzie czy weekendowym relaksie. Udka świetnie komponują się z chłodnym piwem lub orzeźwiającą lemoniadą.

Czy wiesz, że?

Kolendra nie tylko nadaje potrawie charakterystyczny aromat, ale ma również właściwości wspomagające trawienie. Dzięki temu nawet pikantne danie będzie lekkostrawne. Dodatkowo, marynowanie mięsa z dodatkiem oliwy sprawia, że udka pozostają soczyste nawet po grillowaniu.

Dla urozmaicenia

Możesz modyfikować poziom pikantności, dostosowując ilość chili do swoich preferencji. Jeśli lubisz eksperymentować, dodaj do marynaty odrobinę miodu lub soku z limonki, które świetnie podkreślą smak kolendry. Udka doskonale komponują się z różnymi dodatkami – od klasycznej sałaty, przez grillowane warzywa, po orientalny ryż z kurkumą.

Zostaw komentarz