Składniki:
Schab środkowy bez kości
400 gramów
Przyprawa do grilla Knorr
2 łyżki
Majonez Hellmann's Babuni
2 łyżki
Jogurt naturalny
1 opakowanie
Ząbki czosnku
2 sztuki
Ogórek kiszony
3 sztuki
Papryka konserwowa
2 sztuki
Majeranek
1 łyżeczka
Boczek wędzony
12 plastrów
łatwe
45 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kotlety rozbij na cienko, posyp przyprawą Knorr i pokryj z jednej strony sosem Hellmann's Czosnkowym. Dodaj majeranku.
Krok 2
Ogórki i paprykę pokrój w cienkie paski, po czym ułóż na kotletach. Potem mięso zwiń w roladki.
Krok 3
Roladki umieść na trzech plastrach boczku, po czym owiń je boczkiem. Potem każdą roladkę zawiń w kawałek folii aluminiowej posmarowanej oliwą.
Krok 4
Roladki zawinięte w folię umieść na nagrzanym grillu i grilluj przez 20 minut, obracając od czasu do czasu.
Krok 5
Wymieszaj jogurt z majonezem i rozgniecionym czosnkiem. Przygotowane roladki zdejmij delikatnie z folii i potnij na grube plastry. Serwuj np. z kaszą, sałatą oraz sosem czosnkowym.
Grillowane roladki ze schabu w boczku – uczta dla zmysłów
Soczyste roladki ze schabu owinięte w aromatyczny wędzony boczek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne mięso schabowe, rozbite cienko i przyprawione mieszanką Knorr, skrywa w sobie chrupiące paski kolorowej papryki i ogórka. Całość otulona warstwą wędzonego boczku nabiera głębi smaku podczas grillowania. Sekret doskonałego efektu tkwi w powolnym pieczeniu w folii aluminiowej, dzięki czemu mięso pozostaje soczyste i delikatne.
Dla kogo?
Danie idealne dla miłośników wyrazistych smaków i efektownych potraw. Roladki zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci, które docenią połączenie delikatnego schabu z chrupiącymi warzywami. To propozycja dla osób ceniących sobie proste w przygotowaniu, ale imponujące w smaku potrawy.
Na jaką okazję?
Grillowane roladki sprawdzą się doskonale podczas letnich spotkań w ogrodzie, rodzinnych uroczystości czy nieformalnych przyjęć. Efektownie prezentują się na talerzu, szczególnie gdy podamy je na liściach rukoli lub szpinaku. To również świetny pomysł na niedzielny obiad, który zachwyci domowników.
Czy wiesz, że?
Roladki można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 24 godzin przed grillowaniem. Dzięki temu mięso lepiej przejdzie smakiem przypraw, a Ty zaoszczędzisz czas w dniu przyjęcia. Dodatkowo, zawijanie w folię aluminiową sprawia, że mięso piecze się równomiernie i nie traci soków.
Dla urozmaicenia
Eksperymentuj z nadzieniem! Oprócz papryki i ogórka, możesz dodać pomidory suszone, cukinię, seler naciowy czy nawet ser żółty. Wędzony boczek możesz zastąpić szynką parmeńską lub boczkiem pancetta. Podawaj z kaszą, pieczywem czosnkowym lub ziemniakami z grilla i domowym sosem czosnkowym na bazie jogurtu i majonezu.