Składniki:

Awokado

1 sztuka

Rukola

2 łyżeczki

Krewetki

2 łyżki

Jajka przepiórcze ugotowane na twardo

2 sztuki

Kiełki

1 łyżka

Kostka bulionowa

1 sztuka

Suszone pomidory z bazylią

1 szczypta

easy

łatwe

45 min.

2 os.

Grillowane awokado z krewetkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grillujemy połówki awokado na patelni grillowej stroną wewnętrzną.

Krok 2

W rondelku gotujemy krewetki wraz z kostką bulionową.

Krok 3

Jajka dzielimy na połówki lub na 4 części. Rukolę płuczemy i osuszamy.

Krok 4

Na każde awokado układamy: rukolę, 1 jajko, krewetki i kiełki, a następnie posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią

Grillowane awokado z krewetkami – elegancka przekąska w 15 minut

Soczyste awokado spotyka się z delikatnymi krewetkami w tej prostej, a jednocześnie wyrafinowanej przekąsce. Grillowanie nadaje awokado lekko dymny aromat, który doskonale komponuje się z morskim smakiem krewetek. To danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem – intensywna zieleń rukoli, biel jajek i różowe krewetki tworzą kompozycję godną restauracyjnego talerza.

Dla kogo?

Idealna propozycja dla miłośników lekkich, ale sycących przekąsek. Doskonała dla osób dbających o linię – awokado dostarcza zdrowych tłuszczów, a krewetki są źródłem pełnowartościowego białka. Sprawdzi się również jako propozycja dla gości, którzy docenią niebanalne połączenie smaków.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Grillowane awokado z krewetkami to świetny pomysł na elegancką przystawkę podczas kolacji z przyjaciółmi lub rodzinnego obiadu. Sprawdzi się również jako lekki lunch w ciepły dzień. Możesz zaserwować je na romantyczną kolację we dwoje – przygotowanie zajmie Ci zaledwie 15 minut!

Czy wiesz, że…

Awokado, nazywane czasem „masłem natury”, zawiera więcej potasu niż banany i jest bogate w przeciwutleniacze. Grillowanie awokado wydobywa jego orzechowy aromat i nadaje mu przyjemną, lekko chrupiącą teksturę na powierzchni.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie dodając świeżo wyciśnięty sok z limonki i posypując całość posiekaną kolendrą. Dla ostrzejszego smaku dodaj kilka kropel sosu sriracha lub posyp płatkami chili. Zamiast krewetek możesz użyć grillowanego łososia lub wędzonych kawałków kurczaka.

Zostaw komentarz