Składniki:
Placki tortilli
2 sztuki
Mięso mielone
100 gramów
Duży pomidor
1 sztuka
Ząbek czosnku
1 sztuka
Pokrojona w paseczki bazylia (kilka listków)
1 szklanka
Zioła prowansalskie
1 łyżeczka
Sól
1 szczypta
Pieprz
1 szczypta
Przyprawa do mięs Knorr
1 szczypta
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
1 szczypta
łatwe
60 min.
2 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i zeszklić. Dodać mięso. Smażyć około 5 minut, następnie dodać obrany ze skórki pomidor pokrojony w kostkę. Dodać przyprawy- po szczypcie każdej. Najlepiej sugerować się smakiem.
Krok 2
Gotować na niskim ogniu, aż odparuje nadmiar cieczy, a pomidor stworzy gęsty sos. Wsypać posiekaną bazylię. Skosztować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Kiedy sos mięsno-pomidorowy ostygnie, rozprowadzić go na placki tortilla. Placki złożyć - najlepiej na kształt koperty i grillować po obu stronach, aż będą chrupiące i ciepłe.
Grillowana tortilla z mięsem mielonym – klasyk w nowej odsłonie
Chrupiąca z zewnątrz, soczysta w środku grillowana tortilla z mięsem mielonym to propozycja, która łączy w sobie prostotę przygotowania z wyrazistym smakiem. Aromatyczne mięso duszone z pomidorami i ziołami, zawinięte w złocistą tortillę, tworzy doskonałą kompozycję, która zachwyci każdego miłośnika kuchni tex-mex.
Dla kogo?
Grillowana tortilla to idealne danie dla zabieganych osób, które cenią sobie szybkie, ale pełnowartościowe posiłki. Sprawdzi się zarówno jako sycący lunch, jak i nieformalna kolacja. Dzieci uwielbiają jej chrupiącą strukturę, a dorośli docenią głębię smaku, którą można modyfikować dobierając ulubione przyprawy.
Na jaką okazję?
To doskonała propozycja na nieformalne spotkania z przyjaciółmi, wieczór filmowy czy piknik w ogrodzie. Grillowane tortille świetnie sprawdzą się również podczas letniego grilla – wystarczy przygotować farsz wcześniej, a na miejscu tylko złożyć i podgrzać placki na ruszcie.
Czy wiesz, że?
Tortilla wywodzi się z kuchni meksykańskiej, gdzie tradycyjnie wyrabia się ją z mąki kukurydzianej. Wersja pszenna, którą znamy w Europie, jest bardziej elastyczna i lepiej nadaje się do grillowania. Sekret idealnej grillowanej tortilli tkwi w odpowiednim złożeniu – forma koperty zapobiega wypadaniu nadzienia podczas obracania.
Dla urozmaicenia
Podstawowy przepis możesz wzbogacić o kukurydzę, fasolę, paprykę lub awokado. Miłośnikom ostrzejszych smaków polecamy dodanie jalapeño lub sosu tabasco. Tortillę można podawać z dodatkiem świeżej sałaty, kwaśnej śmietany lub guacamole, które znakomicie równoważą intensywny smak mięsnego farszu.