Składniki:

Pierś kurczaka

1 sztuka

Olej

2 łyżki

Przyprawa curry

0.25 łyżeczki

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

Musztarda

0.5 łyżeczki

Przyprawa do kurczaka Knorr

1 łyżeczka

easy

łatwe

90 min.

1 os.

Grillowana pierś kurczaka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce łączę olej, curry, musztardę, przyprawę do kurczaka, sól, pieprz i mieszam dopóki wszystkie składniki się nie połączą.

Krok 2

Kurczaka płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem i obtaczam w marynacie. Pozostawiam w niej kurczaka około 2-3 godziny (a najlepiej przez całą noc).

Krok 3

Kurczaka piekę na grillu z pokrywką przez ok 30 min.

Soczysta Grillowana Pierś z Kurczaka

Delikatna pierś z kurczaka w aromatycznej marynacie z curry to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika grillowanych potraw. Sekret tego dania tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa oraz czasie marynowania, który pozwala składnikom przeniknąć głęboko w strukturę mięsa, nadając mu niepowtarzalny smak i aromat.

Dla kogo?

Ta grillowana pierś z kurczaka to idealna propozycja dla osób dbających o zdrową dietę, ale nie rezygnujących z wyrazistych smaków. Mięso drobiowe jest bogate w białko i jednocześnie niskokaloryczne, co docenią osoby aktywne fizycznie oraz wszyscy, którzy pragną zjeść coś lekkiego, a zarazem sycącego.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Grillowana pierś kurczaka sprawdzi się zarówno podczas weekendowego grillowania z rodziną, jak i na nieformalnym spotkaniu ze znajomymi. To także świetny pomysł na szybki obiad w ciepły dzień, gdy nie mamy ochoty spędzać długich godzin w kuchni. Podana z kolorową sałatką i pieczywem stworzy kompletny posiłek.

Czy wiesz o tym?

Marynowanie mięsa nie tylko poprawia jego smak, ale również sprawia, że staje się ono bardziej soczyste i miękkie. Curry zawiera kurkumę, która ma właściwości przeciwzapalne, a dodatek musztardy pomaga w tenderyzacji mięsa, czyniąc je bardziej delikatnym.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z dodatkami do marynaty – spróbuj dodać miód dla słodkiej nuty, sok z cytryny dla świeżości lub płatki chili dla pikantnego akcentu. Grillowaną pierś kurczaka możesz również pokroić w paski i wykorzystać jako składnik sałatki, wrapu lub domowej tortilli.

Zostaw komentarz