Składniki:
Gotowa golonka na grilla
500 gramów
Cebula
2 sztuki
Sos do pieczeni ciemny Knorr
1 opakowanie
Margaryna
1 łyżka
Olej
1 łyżka
Ocet balsamiczny lub z czerwonego wina
1 łyżka
Miód
1 łyżka
Woda
400 mililitrów
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozgrzej olej wraz z margaryną. Cebulę posiekaj w piórka i zrumień na niezbyt gorącym tłuszczu. Kiedy zmięknie, zmniejsz płomień i duś około 10 minut.
Krok 2
Sos Knorr połącz z 400 ml wody i dodaj do cebuli.
Krok 3
Wlej ocet i miód i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.
Krok 4
W międzyczasie wyjmij mięso z opakowania i grilluj około 10 minut z każdej strony. Grillowaną golonkę serwuj z sosem cebulowym i na przykład ziemniakami puree.
Grillowana golonka z sosem cebulowym – klasyk w nowej odsłonie
Soczysta golonka otulona aromatycznym sosem cebulowym to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. To danie łączy w sobie intensywne aromaty cebuli, słodkiego miodu oraz wyrazistego octu balsamicznego, tworząc harmonijną kompozycję smaków, która rozpływa się w ustach.
Dla kogo?
Grillowana golonka to doskonała propozycja dla całej rodziny. Mięsny przysmak przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom, które docenią jego delikatność i soczystość. To także świetna opcja dla osób ceniących tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu.
Na jaką okazję?
Idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu w weekend, ale także jako główne danie na spotkaniu z przyjaciółmi. W sezonie letnim możesz przygotować golonkę na świeżym powietrzu, korzystając z grilla, a zimą równie smacznie wyjdzie na specjalnej patelni grillowej.
Czy wiesz, że?
Sekret doskonałego sosu cebulowego tkwi w powolnym duszeniu cebuli, która nabiera wtedy słodkawego, karmelowego aromatu. Połączenie jej z miodem i octem balsamicznym tworzy wyjątkowy kontrast smaków, który idealnie komponuje się z soczystym mięsem golonki.
Dla urozmaicenia
Grillowaną golonkę możesz podać nie tylko z puree ziemniaczanym. Świetnie smakuje również z młodymi ziemniakami oprószonymi koperkiem, chrupiącą bagietką czosnkową lub domowymi kopytkami. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do sosu cebulowego szczyptę rozmarynu lub tymianku.