Składniki:

Ziemniaki

1 kilogram

Pieprz

Sól

Starty parmezan

3 łyżki

Jajka

2 sztuki

Mąka

2 szklanki

Ząbki czosnku

3 sztuki

Masło

2 łyżki

Ciasto:

Oliwa

Mrożony szpinak

1 opakowanie

Sos:

Śmietana kremowa 36%

200 mililitrów

medium

średnie

- min.

6 os.

Gnocchi ze szpinakiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki.

Krok 2

Starannie połącz wszystkie składniki na gnocchi, następnie przełóż na stolnicę i kształtuj stosunkowo cienkie wałeczki.

Krok 3

Potnij na drobne kawałki i każdy z nich dociskaj widelcem. Gotuj, aż do momentu gdy wypłyną.

Krok 4

Cebulę i czosnek posiekaj, zrumień na oliwie.

Krok 5

Wrzuć odmrożony szpinak i smaż, aż stanie się miękki.

Krok 6

Przypraw solą i pieprzem, następnie dodaj śmietankę. Gotuj jeszcze moment, aż sos stanie się gęsty. Połącz kluseczki z sosem i posyp tartym parmezanem.

Gnocchi ze szpinakiem – włoski klasyk w domowym wydaniu

Delikatne, puszyste gnocchi w towarzystwie kremowego sosu szpinakowego to prawdziwa uczta dla podniebienia. Te ręcznie formowane kluseczki ziemniaczane, połączone z aksamitnym sosem, tworzą danie, które zachwyca prostotą i wyrazistym smakiem. Proces przygotowania rozpoczyna się od ugotowania ziemniaków, które po dokładnym wymieszaniu z pozostałymi składnikami, formuje się w cienkie wałeczki. Pokrojone na małe kawałki i odciśnięte widelcem gnocchi gotuje się krótko – wystarczy moment, aż wypłyną na powierzchnię wody.

Dla kogo?

Gnocchi ze szpinakiem to doskonała propozycja dla miłośników kuchni włoskiej oraz osób poszukujących sycącego, a jednocześnie eleganckiego dania. Sprawdzi się zarówno jako obiad dla całej rodziny, jak i jako propozycja dla wegetarian ceniących sobie pełnowartościowe posiłki.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie idealnie sprawdzi się na nieformalną kolację z przyjaciółmi, romantyczny wieczór we dwoje lub jako główne danie niedzielnego obiadu. Jego elegancki wygląd i wyrazisty smak z pewnością zrobią wrażenie na gościach.

Czy wiesz, że?

Tradycyjne włoskie gnocchi wywodzą się z północnych regionów Włoch, gdzie stanowią ważny element lokalnej kuchni. Nazwa „gnocchi” pochodzi od włoskiego słowa „nocca”, oznaczającego knykieć – co nawiązuje do charakterystycznego kształtu tych kluseczek.

Dla urozmaicenia

Kremowy sos szpinakowy można wzbogacić dodatkiem suszonych pomidorów, orzeszków pinii lub kawałków grillowanego kurczaka. Dla bardziej wyrazistego smaku warto eksperymentować z różnymi rodzajami sera – oprócz parmezanu świetnie sprawdzi się również gorgonzola lub ricotta.

Zostaw komentarz