Składniki:
Pomidory w puszce
400 mililitrów
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
1 opakowanie
Woda
550 mililitrów
Mąka pszenna
100 gramów
Jajko
2 sztuki
Mąka
0.5 szklanki
Cebula
1 sztuka
Ząbki czosnku
2 sztuki
Papryczka chili
1 szklanka
Cukier do smaku
Listki świeżej bazylii
Ser żółty
40 gramów
Oliwa
3 łyżki
łatwe
45 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj Fix Knorr z 550 ml wody. Starannie wyrób ciasto, wsyp mąkę i dodaj jaja. Pozostaw na 10 minut.
Krok 2
Po upływie tego czasu na oprószonej mąką stolnicy podziel ciasto na mniejsze części i z każdej uformuj wałeczek.
Krok 3
Ciasto w formie wałka podziel na małe kwadraty. Z każdego kwadratu uformuj następnie kulkę. Przy pomocy widelca spłaszcz kulkę tak, by na kluskach powstał charakterystyczny wzorek.
Krok 4
Przygotowane gnocchi ugotuj przez około 2-3 minut w delikatnie posolonym wrzątku.
Krok 5
Na oliwie zrumień posiekaną w małą kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chili. Potem dodaj rozdrobnione pomidory i gotuj sos przez około 15 minut, aż stanie się gęstszy. Przypraw go solą, pieprzem oraz cukrem.
Krok 6
Ugotowane kluski gnocchi przenieś do sosu. Dodaj podarte liście bazylii i od razu serwuj posypane tartym serem.
Domowe Gnocchi w Aromatycznym Sosie Pomidorowym
Delikatne, puszyste gnocchi w aksamitnym sosie pomidorowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie tych włoskich kluseczek z wykorzystaniem Fixu Knorr to gwarancja sukcesu nawet dla początkujących kucharzy. Ciasto, które powstaje po połączeniu Fixu z wodą, mąką i jajami, po krótkim odpoczynku zamienia się w elastyczną masę, idealną do formowania charakterystycznych kluseczek z widelcowym wzorem.
Dla kogo?
To danie idealne dla całej rodziny – dzieci pokochają zabawny kształt kluseczek, a dorośli docenią głębię smaku sosu pomidorowego. Gnocchi świetnie sprawdzą się również jako propozycja dla wegetarian szukających sycącego i pełnowartościowego posiłku.
Na jaką okazję?
Gnocchi w sosie pomidorowym to doskonały wybór na nieformalną kolację z przyjaciółmi, rodzinny obiad w weekend czy romantyczną kolację we dwoje. Podane z kieliszkiem włoskiego wina stworzą klimat jak z restauracji w sercu Toskanii.
Czy wiesz, że?
Tradycyjne włoskie gnocchi wywodzą się z północnych regionów Włoch, gdzie były przysmakiem już w XVI wieku. Charakterystyczne rowki na powierzchni klusek nie są tylko ozdobą – pomagają lepiej zatrzymać sos, dzięki czemu każdy kęs jest pełen smaku.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić sos dodając garść czarnych oliwek, kapary lub podsmażone pieczarki. Dla bardziej wyrazistego smaku, przed podaniem skrop danie oliwą truflową lub posyp świeżo zmielonym pieprzem i płatkami parmezanu.