Składniki:
Krewetki królewskie surowe
200 gramów
Pomidory pelatti
1 puszka
Pieprz czarny mielony
1 szczypta
Pierś z kurczaka
400 gramów
Cebula
1 sztuka
Ząbki czosnku
2 sztuki
Zielona papryka
1 sztuka
Czerwona papryka
1 sztuka
Czarne oliwki
80 gramów
Rukola
30 gramów
Oliwa
40 mililitrów
Rosół z kury Knorr
2 sztuki
łatwe
45 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz krewetki ze skorupek i ogonków. Kurczaka potnij w kostkę. Potem przysmaż kurczaka i krewetki na silnie rozgrzanej patelni. Po usmażeniu odłóż na bok.
Krok 2
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj także papryki pokrojone w małą kostkę.
Krok 3
Kiedy się zrumienią, dolej litr wody i wsyp posiekane pomidory oraz rosół z kury Knorr. Wszystko zagotuj.
Krok 4
Dodaj do zupy oliwki i wszystko gotuj jeszcze około 10minut. Przypraw pieprzem Knorr.
Krok 5
Na koniec dodaj ponownie krewetki i kurczaka oraz posiekaną rukolę. Gotuj jeszcze 2-3 minuty i serwuj.
Garnek pełen krewetek, kurczaka i oliwek
Aromatyczna, śródziemnomorska uczta w jednym garnku! Ta wyjątkowa potrawa łączy w sobie delikatność krewetek, soczystość kurczaka i wyrazisty smak oliwek. Wszystko to zanurzone w aromatycznym bulionie z dodatkiem świeżych warzyw tworzy danie, które zachwyci nawet wybrednych smakoszy.
Dla kogo?
Danie idealne dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej oraz osób ceniących sobie szybkie, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki. Sprawdzi się zarówno dla początkujących kucharzy, jak i doświadczonych kulinarnych ekspertów. Krewetki w połączeniu z kurczakiem to propozycja dla tych, którzy lubią różnorodność smaków i tekstur w jednym garnku.
Na jaką okazję?
Doskonały wybór na nieformalną kolację z przyjaciółmi, rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoje. Dzięki prostemu przygotowaniu i efektownemu wyglądowi, danie sprawdzi się również podczas większych spotkań towarzyskich. Podane z chrupiącą bagietką stanie się główną atrakcją stołu.
Czy wiesz o tym?
Krewetki to nie tylko wyśmienity smak, ale również źródło pełnowartościowego białka i jodu. W połączeniu z kurczakiem tworzą lekki, ale sycący posiłek. Oliwki dodają charakteru i wprowadzają nutę śródziemnomorskiego klimatu, a rukola wzbogaca danie o świeżość i dodatkowe wartości odżywcze.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić potrawę o kapary dla bardziej wyrazistego smaku lub zastąpić rukolę świeżym koperkiem, który doskonale komponuje się z białym mięsem. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj odrobinę ostrej papryczki. Dla bardziej kremowej konsystencji wlej na koniec łyżkę śmietany lub mleka kokosowego.