Składniki:

Ziemniaki

6 sztuk

Przyprawa włoska Knorr grubo mielona

2 łyżki

Sos sałatkowy włoski Knorr

1 opakowanie

Dojrzałe awokado

3 sztuki

Pomidor

1 sztuka

Świeża kolendra

0.5 pęczka

Sok z 1 cytryny

Olej

4 łyżki

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Frytki z dipem guacamole

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz, osusz na sitku lub papierowym ręczniku. Tak przygotowane warzywa potnij na plastry o grubości 1 cm, a potem w półcentymetrowe słupki tak, aby uzyskać frytki. Zacznij nagrzewać piekarnik do 180°C.

Krok 2

Frytki umieść na płaskiej blaszce do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Polej olejem i posyp przyprawą włoską Knorr o grubym przemiałe. Piecz przez 45 minut, aż staną się chrupiące i zrumienione.

Krok 3

W tym czasie przygotuj sos. Awokado przekrój na połowę, przy użyciu noża wyjmij pestkę, a miękki miąższ przenieś łyżeczką do miski i starannie rozgnieć, stosując widelec.

Krok 4

Pomidora opłucz i pokrój w małą kostkę. Natkę kolendry drobno posiekaj. Obydwa składniki dodaj do rozgniecionego awokado. Wsyp sos sałatkowy włoski Knorr, a wszystko dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny lub limonki. Chrupiące frytki przełóż ostrożnie na talerz. Serwuj na gorąco wraz z dipem umieszczonym w osobnej miseczce.

Domowe Frytki z Dipem Guacamole – Chrupiąca Rozkosz z Piekarnika

Kto nie kocha chrupiących frytek o złocistej skórce i miękkim wnętrzu? Nasze domowe frytki z piekarnika to zdrowsza alternatywa dla smażonych przekąsek, a w połączeniu z kremowym dipem guacamole tworzą harmonijny duet smaków, który zachwyci każde podniebienie. Ziemniaki pokrojone w równe słupki, skropione oliwą i przyprawione aromatyczną mieszanką ziół, pieczone do perfekcyjnej chrupkości, stanowią idealną bazę dla orzeźwiającego dipu z awokado.

Dla kogo?

Chrupiące frytki z piekarnika z dodatkiem kremowego guacamole to propozycja, która spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To przekąska idealna dla osób ceniących domowe jedzenie bez nadmiaru tłuszczu, a jednocześnie poszukujących wyrazistych smaków. Złociste frytki z pysznymi dodatkami zadowolą nawet najbardziej wymagających gości!

Na jaką okazję?

Frytki z dipem guacamole sprawdzą się podczas wieczornego seansu filmowego, spontanicznego spotkania ze znajomymi czy jako przekąska na imprezę. To również świetny pomysł na szybki podwieczorek lub dodatek do grillowanych dań. Zaletą tej przekąski jest możliwość wcześniejszego przygotowania składników i upieczenia frytek tuż przed podaniem.

Czy wiesz, że?

Guacamole ma swoje korzenie w kuchni azteckiej i było przygotowywane już setki lat temu. Tradycyjnie podawano je z płaskimi plackami podobnymi do dzisiejszych tortilli. Obecnie ten kremowy sos na bazie awokado jest nieodłącznym elementem kuchni meksykańskiej i tex-mex, zdobywając popularność na całym świecie.

Dla urozmaicenia

Dip guacamole doskonale komponuje się nie tylko z frytkami. Możesz podać go również jako dodatek do grillowanego mięsa, nachos, zapiekanego pieczywa czy świeżych warzyw. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do sosu odrobinę posiekanej papryczki jalapeno lub kilka kropel sosu tabasco.

Zostaw komentarz