Składniki:

Cukinia

500 gramów

Mąka pszenna

3 łyżki

Jajko

1 sztuka

Bułka tarta typu panko

150 gramów

Ostra papryka w proszku

1 łyżeczka

Suszone oregano

1 łyżeczka

Olej roślinny

100 mililitrów

Ząbki czosnku

3 sztuki

Natka pietruszki

1 pęczek

Majonez Hellmann's Babuni

5 łyżek

Jogurt typu greckiego lub śmietana 22%

200 gramów

Cytryna

1 sztuka

Sól i pieprz do smaku

2 szczypty

easy

łatwe

20 min.

2 os.

Frytki z cukinii z dipem czosnkowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubij jajko, wsyp przyprawy (pikantną paprykę i suszone zioła) oraz szczyptę soli.

Krok 2

Cukinię podziel na cztery części i wydrąż gniazda nasienne. Potem pokrój warzywo na grube słupki. Kawałki cukinii, opłucz w zimnej wodzie a następnie obsyp mąką, zanurz w jajku. Obtaczaj w bułce tartej.

Krok 3

Cukinię przysmaż na patelni w głębokim oleju. Złociste fragmenty warzywa przenieś na papier pergaminowy, by odcedzić nadmiar tłuszczu.

Krok 4

Czosnek rozgnieć nożem z niewielką ilością soli na pastę. Drobno posiekaj pietruszkę.

Krok 5

W misce połącz razem wszystkie składniki – majonez, jogurt, natkę pietruszki i czosnek. Całość starannie wymieszaj i dopraw według smaku solą, pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny.

Chrupiące frytki z cukinii z kremowym dipem czosnkowym

Frytki z cukinii to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych przekąsek. Chrupiące z zewnątrz, a delikatne w środku kawałki cukinii w złocistej panierce zachwycą każdego, kto szuka lekkiej, ale sycącej przekąski. Podane z kremowym dipem czosnkowym stanowią idealne połączenie smaków.

Dla kogo?

Frytki z cukinii to propozycja dla wszystkich miłośników warzywnych przekąsek. Szczególnie polecane dla osób, które chcą ograniczyć spożycie węglowodanów, ale nie chcą rezygnować z przyjemności chrupania frytek. To także świetna opcja dla rodziców, którzy szukają sposobu na przemycenie warzyw do diety swoich dzieci.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta przekąska sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna propozycja na wieczór filmowy czy spotkanie z przyjaciółmi. Frytki z cukinii z dipem czosnkowym to również doskonała propozycja na letnie grillowanie czy piknik w plenerze.

Czy wiesz, że?

Cukinia to warzywo bogate w witaminy A, C i K oraz minerały, takie jak potas i magnez. Ma niską wartość kaloryczną, a jednocześnie dostarcza błonnika, który wspomaga trawienie. Przygotowując frytki z cukinii, zachowujesz większość wartości odżywczych tego warzywa.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z przyprawami dodawanymi do panierki – spróbuj kurkumy, curry lub wędzonej papryki. Dip czosnkowy możesz wzbogacić o posiekane oliwki, suszone pomidory lub świeże zioła, takie jak bazylia czy koperek. Dla ostrzejszej wersji dodaj do dipu odrobinę chili lub pieprzu cayenne.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF